Amerika - Canada - Rondreis Pasca en John - Cathedral Grove - Lillooet - Wells Gray

Cathedral Grove - Lillooet - Wells Gray
Tekst en foto's: Pasca Nabben
Reistijd: juni - juli 2011

Canada - British Columbia

 

 

Little Qualicum Falls Provincial Park

 
 

Woss - Gold River - Wegwerkers
 

28/06/2011 - We verlaten Telegraph Cove en rijden terug naar het zuiden. Nog een leuk weetje: Telegraph Cove heeft 20 vaste bewoners! Onderweg richting zuiden komen we hertjes tegen. In Woss is onze eerste stop, even naar het thuisfront bellen! Fijn om ze allemaal weer gesproken te hebben!
 


Elk Falls Provincial Park

In de plaatselijke winkel in Woss vragen we de route naar Gold River. Er wordt ons echter dringend geadviseerd om via de grote weg te rijden, door de hevige regenval van afgelopen maanden is de “binnendoor” weg naar Gold River niet te rijden. We zijn eigenwijs, maar niet zo eigenwijs om het advies van de plaatselijke bevolking te negeren.

Wij kiezen voor de grote weg. Het regent de hele morgen, veel wolken en mist rond de bergtoppen, maar het landschap is weer prachtig!

In Elk Falls PP is het tijd voor ons late ontbijt (of vroege lunch). Daarna lopen we via een mooi wandelpad naar de watervallen, wat een geweld heeft dat water. Vooral door de heftige regen van de laatste tijd, zijn de watervallen nu op hun mooist. We vervolgen onze route naar Gold River, een smalle weg die klimt en daalt, John vindt het geweldig rijden al die bochten.

Onderweg veel meren en beekjes en heel veel bos. Op de parkeerplaats van Strathcona PP genieten we van het prachtige uitzicht.
 
Bij een bocht staan wegwerkers met hun auto op de weg, wij hebben ivm de berg aan de linkerkant geen overzicht dus stoppen achter de auto, de behulpzame wegwerker zegt ons door te rijden, hij loopt vast naar de bocht en wenkt ons, wij rijden dus door.

Maar goed dat John en de vrachtwagenchauffeur die de bocht om komt, zo alert zijn... het loopt goed af. We ruiken rubber, de vrachtwagenchauffeur moest in de remmen. De wegwerker trekt wit weg. Ik schrik me rot maar de wegwerker zal dit ook niet snel vergeten. Pfff... zijn van die dingen...

Hoe dan ook, we komen veilig aan op Buttle Lake Campground! Volgens ons hebben we het mooiste plekje! Aan de rand van het bos met uitzicht over het meer. Eind van de middag maken we nog een wandeling langs het meer, zo mooi! Bergen op de achtergrond, met sneeuw op de toppen.


Buttle Lake Campground


De ranger komt tegen de avond langs om hout te brengen, de BBQ kan aan. Gereden km: 260


Cathedral Grove - Little Qualicum Falls - Just to keep away the bears
 

29/06/2011 - Vroeg op! 06.00 uur gaat de wekker. We kunnen lekker rustig aan doen, genieten van onze koffie, ruimen de spullen op en gaan op weg. Eerst rijden we naar Campbell River om te tanken en boodschappen te doen bij Walmart. We rijden vervolgens een stuk van de Seaside Route, ondanks de miezer is het uitzicht prachtig. We nemen de afslag naar Port Alberni om Cathedral Grove te bezoeken. Een hele slingerroute langs bergen en meren.

In Cathedral Grove vinden we oeroude bomen die hun eigen geschiedenis hebben. Sommige zijn omgewaaid en dan zie je de enorme wortels. Ook is er een prachtig meertje in groen blauwe kleuren. Er is veel informatie te lezen over de diverse bomen. We zien bontgekleurde spechten.
 


Cathedral Grove - MacMillan Provincial Park


We gaan op weg naar Port Alberni, halen wat informatie bij het infocentrum, kijken wat rond en gaan dan op weg naar onze camping. Little Qualicum Falls PP is prachtig en ons plekkie is nog mooier! We staan op een heuvel in de bossen, en onder ons loopt de rivier. We lopen een heuse trail, praten extra iets te hard (beren!) en genieten van de wandeling. Spectaculaire watervallen, donderend geweld! Het is een geweldig mooie trail om te lopen, we verdwalen even maar zitten dan weer op het juiste pad. Twee “tegenliggers” liggen in een deuk als ik zingend (beren!) de bocht van een heuvel om kom. Ik verontschuldig mezelf met “just to keep away the bears”, je weet maar nooit, toch?
 


Little Qualicum Falls Provincial Park


Om 17.00 uur zijn we terug bij de camper. Het zonnetje schijnt en ondanks de wind genieten we daar van. Geen douches op deze camping, maar met een washandje lukt het ook wel. Later komt de ranger nog even langs om hout te brengen, de BBQ kan aan! Gereden km: 227


Naar het vaste land - Rook en rubber - Axel
 

30/06/2011 - Vanmorgen vroeg weggereden van de camping. Eigenlijk hebben we de ferry van 12.15 uur gereserveerd maar we proberen om eerder de oversteek naar het vaste land te kunnen maken. Vandaag een lange rit voor de boeg. We nemen net voor de ferry nog de verkeerde afslag maar dat is snel hersteld. Om 08.15 uur hebben we onze kaartjes voor de overtocht en kunnen we mee met de overtocht van 08.30 uur. De overtocht is weer geweldig en wederom zien we dolfijnen. De skyline van Vancouver is super!
 


Onderweg naar Lillooet - Sneeuw op hoogte

Eenmaal in Horseshoe Bay houden we richting Whistler aan. Niet echt een plek die ons aantrekt, een echt ski-oord en weinig te beleven rond deze tijd. We rijden door naar Pemberton en in het info centrum vertellen ze ons dat het ± 100 km is naar Lillooet, we hebben nog tijd genoeg en wat is nou 100 km? Veel!

Daar komen we achter, we moeten een hele berg over, heuvel op, heuvel af, dat neemt veel tijd in beslag. Onderweg stoppen we bij een PP, tijd voor een wandeling, het is koud en er ligt sneeuw, we zitten op hoogte! Maken sneeuwballen in de regen en mist en ondanks de kou is het volop genieten!

Prachtig meer, snel een foto want het begint steeds harder te regenen. De mist verzamelt zich om de bergtoppen. We gaan steeds verder berg op, het wordt nog kouder, veel vaart kunnen we niet maken, geen zicht in verband met de mist. Koud, koud en nog eens koud!

Dan gaat het ineens bergafwaarts, wij rijden de mist uit en de zon begint te schijnen, heerlijk. De temperatuur loopt weer op, en wij gaan steeds maar bergafwaarts. We zaten echt hoog! De weg is vol bochten, veel remmen en weer gas geven. We naderen Lillooet, en ruiken... brand!
 
Direct de eerste parkeerplaats op, waar een drietal campers en een auto staan met de motorkap open. Eerlijk gezegd kunnen wij niet anders... de rook komt onder de motorkap uit...

Een motorrijder komt de berg af gereden en rijdt direct de parkeerplaats op, hij moet al lachen als hij ons ziet staan. In het Engels met een Duits accent legt hij ons uit dat het de remmen zijn, geen probleem gewoon even blijven wachten. Hij vertelt ons dat hij automonteur is geweest en hier al zo veel campers en huurauto’s heeft zien staan. Ze leggen bij de verhuurbedrijven niet altijd goed uit hoe je moet rijden in de bergen, en de berg waar wij net doorheen zijn gereden is echt heftig! Het feit dat hij automonteur is geweest stelt ons al meer op ons gemak, hij zal toch wel weten waar hij het over heeft! We bedanken hem vriendelijk... pfff was wel even schrikken. Ook de andere verhitte reizigers worden op hun gemak gesteld, niets aan de hand. Volgende keer toch echt even terugschakelen!

In Lillooet aangekomen rijden we eerst naar het infocentrum om naar een campground te informeren. Er staan twee Nederlandse stellen voor ons met dezelfde vraag. De medewerkster weet een ontzettend leuke camping en laat ons foto’s zien. Wacht eens even…een van de mensen op de foto herkennen wij! Het is de motorrijder van vanmiddag! Is hij een medewerker van de camping? Nee hoor, legt de medewerkster ons uit, hij is de eigenaar! Wij hoeven niet lang na te denken, het wordt deze camping.


Onderweg naar Lillooet - Brandywine Falls


Alle andere Nederlandse stellen zijn het hier mee eens, we gaan in Nederlandse formatie naar de camping van Axel!
 


Campground bij Axel's Bikers Inn in Lillooet

De enthousiaste medewerkster belt even met Axel, hij heeft immers maar drie campingplekken. Wij roepen nog dat we het Nederlandse stel van vanmiddag zijn en dat we de beste plek willen! We horen Axel door de telefoon lachen, we zijn alle drie welkom!! We krijgen nog Canada stickers en Canada pins mee. Morgen is het Canada Day!

Eenmaal aangekomen op de camping van Axel staat hij ons al op te wachten, wat een toeval allemaal. Axel heeft veel te vertellen, komt uit Oost Duitsland en heeft vele jaren geleden de stap gemaakt om naar Canada te emigreren. Hij laat ons alles zien, zijn nieuwe kippenverblijf zijn tuin met groenten en fruit en stelt ons voor aan zijn vrouw.

We hebben een geweldig leuke avond en Axel neemt met ons de fijne kneepjes van de BBQ door. Super!

Axel geeft ons zelf geschoten en gedroogd Moose vlees en eigengemaakte jam mee, evenals een paar leuke tips voor onderweg. Vandaag, zon, regen en sneeuw! Echt Canada! Gereden km: 296


Canada Day - Wells Gray - Loonies en Toonies
 

01/07/2011 - Canada Day! Ter ere van deze dag, hebben we trouw onze Canada pins opgespeld! Vanmorgen zijn we weer vroeg op. Omdat we gisteren een behoorlijk eind zijn doorgereden is de route van vandaag wat korter (maar nog behoorlijk lang).
 
In Lillooet eerst tanken en pinnen. Lillooet is echt zo’n Canada stadje, historische houten huizen, groene kleine parkjes. We begrijpen wel waarom Axel hier is gebleven!

De route is weer prachtig, veel boerderijen (sommige met Nederlandse vlag) met grote lappen grond en veel koeien. Dan rijden we de bergen weer in, maar volgens Axel hebben we “het ergste” gehad, dus geen zorgen meer over de remmen. In het dorpje 70 Mile House doen we inkopen en kunnen we de afvaltank legen. We rijden verkeerd maar kunnen daardoor ontbijten met uitzicht op een prachtig meer! De omgeving verandert van vlak naar bergen met sneeuw op de toppen en bossen. In Clearwater aangekomen rijden we eerst naar het infocenter om informatie te krijgen van het Wells Gray PP. De camping hebben we al besproken (op Canada Day zit alles behoorlijk vol!). We krijgen een kaart van Wells Gray en een heleboel informatie mee!


Lillooet - Historische houten huizen


Nu staan we op de Buffalo Ranch vlakbij de ingang van Wells Gray. We blijven twee dagen op deze camping, met stroom, elektra, afvaldump en... douches! Dat laatste werd ook wel weer tijd! We hebben een heerlijk zonnig plekje (helaas is het humeur van de eigenaresse niet zo zonnig, maar daar trekken wij ons niets van aan!). Vanmorgen zijn we trouwens wakker geworden van de coyotes en vanmiddag onderweg hebben we ze ook gezien, evenals hertjes!

Mocht je afval willen dumpen in Canada... zorg dan altijd dat je voldoende Loonies en Toonies bij je hebt! Gereden km: 380


Beren - Buffels - Green Mount Tower

 

02/07/2011 - De wekker staat standaard op 05.50 uur, dus we zijn er weer op tijd bij vandaag! Om 07.10 uur rijden wij op de camping weg om het Wells Gray te gaan verkennen. Mooie route! Als eerste bezoeken we de Dawson Falls, een brede waterval en door de regen van de afgelopen tijd, spectaculaire, wat een geweld! Overigens hebben wij geen last van regen, het is de hele dag droog met volop zon! Daarna rijden we door naar de Helmcken Falls, en deze is smal maar heel erg hoog! Onderweg worden er uiteraard gezocht naar beren! We bezoeken Alice Lake en de Ray Farm. Bijzonder!
 
 


Helmcken Falls

 


Dawson Falls


Ray Farm

Wells Gray Provincial Park


West Lake Loop


West Lake Loop


Uitzicht vanaf de Green Mountain Tower

   

Vooral omdat we ooit in een reisverslag hebben gelezen dat hier veel beren zitten, zijn we op onze hoede. We lopen de trail "Alice Lake" voor de helft, het pad is onbegaanbaar. Onze tweede trail is de West Lake Loop, echt super, veel foto’s en veel... pootafdrukken van beren in de modder! Er wordt dus weer veel gekwekt onderweg! "Beertje, beertje... wij komen eraan, effe zouten", is onze spreuk! Onderweg naar Clearwater Lake spotten we onze derde beer! Ook deze is te snel om op de foto te zetten! Ook zien we nog twee vossen, een eekhoorn en prachtige grote vlinders.

Aan het Clearwater Lake bestellen we twee koffie en genieten van de omgeving. Eigenlijk waren we van plan een kano te huren om het Clearwater Lake op te gaan, maar de stroming is te snel dus dit wordt ons afgeraden. Als we van onze koffie aan het genieten zijn krijgen we heel spontaan van Canadezen Canada pins aangeboden, gewoon omdat ze het leuk vinden dat we in Canada zijn!

Op de terugweg bezoeken we nog de Green Mountain Tower, wat een rit! De camper moet even in de 4-wheel drive anders gaan we het niet halen! Gelukkig geen tegenliggers, anders hadden we een probleem. Het uitzicht is echter helemaal geweldig! Het is zonnig en helder en de besneeuwde bergtoppen schitteren in de zon!
 


Trophy Moutain Buffalo Ranch

Om 15.00 uur staan we weer op ons plekje op de Buffalo Ranch.

Vast ritueel: John gaat hout halen voor de BBQ, ik doe de afwas! Beetje opruimen en schoonmaken.

En... we kunnen weer douchen!

We maken nog een kleine wandeling om bij de buffels te gaan kijken.


Trophy Moutain Buffalo Ranch


Die mogen natuurlijk niet ontbreken als de camping The Buffalo Ranch heet, dat zou een beetje raar zijn. Gereden km: 108
 

Verder naar Jasper - Icefields Parkway - Kootenay - Yoho


 
Pasca