Amerika - Canada - Rondreis Pasca en John - Telegraph Cove - Alert Bay

Telegraph Cove - Alert Bay
Tekst en foto's: Pasca Nabben
Reistijd: juni - juli 2011

Canada - British Columbia - Vancouver Island

 

 

Telegraph Cove

 
 

Camper ophalen - Met de ferry - Nanaimo
 

24/06/2011 - Yes! Het is zover! Eerst een telefoontje naar Fraserway het camperverhuurbedrijf. Over 1 ˝ uur komen ze ons ophalen. Dus eerst nog even Vancouver in voor een ontbijtje.
 


Onze camper

Het is toch altijd weer een spannende dag, zo’n “camper-ophaaldag”.

Precies op de aangegeven tijd komt de bus van Fraserway aangereden, koffers inladen en we kunnen op weg. Het is een kleine drie kwartier rijden naar Fraserway, in Delta.We worden direct bij de juiste camper afgezet, en deze is echt geweldig! Ons luxe huis de TC10. Nog maar 5000 km gereden! De nodige uitleg in het Nederlands volgt en daarna is het alleen nog de papieren tekenen.

We krijgen een hele tas met spullen mee, campingboeken, routekaartjes, tips, ideeën enz. enz. Wij staan te popelen om te gaan, of we nog koffie willen? Nee, bedankt... wij gaan nu echt op weg! Laat de reis maar beginnen!!! Het is de eerste keer rijden in een automaat dus maken we even een extra rondje over de parkeerplaats, het gaat perfect!
 
We kunnen op weg naar Tsawwassen naar de ferry voor de oversteek naar Vancouver Island. Men heeft ons bij Fraserway geadviseerd de boodschappen op Vancouver Island te halen, op de boot moet namelijk de gaskraan dicht en daar draait de koelkast op. We kunnen dus direct doorrijden naar de ferries en we hopen dat we met de eerstvolgende boot mee kunnen!

Het rijden gaat goed, de route is eenvoudig te volgen. Eenmaal bij de kassa’s voor de ferry horen we dat we kunnen aansluiten, wij zijn de een na laatste die nog mee kunnen, inschepen over 10 minuten!

Een klein half uurtje later komt de ferry los van de kade, het is een gigantische boot met 7 dekken met winkeltjes, restaurants, lounges, internet aansluiting en nog veel meer luxe. De overtocht duurt 2 uur. Vervelen zullen we ons niet. De zon is gaan schijnen en op het dek is het heerlijk genieten.


De ferry naar Vancouver Island

 


Living Forest Campground bij Nanaimo

We houden de zee in de gaten, je weet maar nooit of er whales in de buurt zijn!

De tijd vliegt voorbij en voor we het weten wordt er omgeroepen om de vehicles weer op te zoeken, onze camper is zo gevonden, die torent boven alles uit! We hebben overigens nog dolfijnen gezien!

Eenmaal aan land in Nanaimo rijden we eerst naar een shoppingmal voor onze eerste boodschappen. Onderweg zien we al waar onze eerste campground is, vanuit het boodschappen doen gewoon de straat weer oversteken. De winkel is mega groot, en verkoopt bijna alles, van brood tot flat screen tv.

We doen het rustig aan, we zijn uren eerder op Vancouver Island aangekomen dan dat we verwacht hadden! Nu staan we op een heerlijke bosrijke camping, de Living Forest Campground.

Eerst maar eens alles organiseren, spullen een eigen plekje geven, boodschappen opruimen en dan... is het tijd voor een echt Canadees biertje: John Molson! Gereden km: 50


Coombs - Kelsey Bay - Mini camping
 

25/06/2011 - We hebben heerlijk geslapen onze eerste nacht in de camper, het bed is riant!
 
We zijn er weer vroeg bij en na een kop koffie (twee) rijden we om 07.30 uur weg van de camping. De route is weer makkelijk, we houden het noorden aan.

We laten Nanaimo achter ons en de omgeving wordt steeds groener.

Ons eerste stop is Coombs. In dit “dorpje” leven de geitjes op de daken. Onder het motto “nu we er toch zijn”, moeten wij dit natuurlijk gaan bekijken.

De geitjes wonen inderdaad op de daken, het is een leuk dorp en vooral de plaatselijke winkel is geweldig! Er is van alles te koop, producten van over de hele wereld, stroopwafels uit Nederland, worst uit Duitsland, kazen uit Zwitserland, vruchten uit Mexico, maar ook pruiken in de meest idiote kleuren! De muziek is helemaal geweldig! We kopen reuze marshmallows, BBQ prikkers (hele grote) en een echte heuse Coombs tas!


Coombs

 


Kelsey Bay

De route is mooi en onderweg stoppen we een paar keer. Ontbijten op een mooi plekje en rijden door naar Sayward. Hier eerst tanken en dan op naar Kelsey Bay!

We staan op een mooie plek op een mini camping met uitzicht op zee en de bergen waar nog volop sneeuw op ligt. Het is een prachtplek. ’s Middags maken we een leuke wandeling. De camping eigenaar komt nog even een praatje maken. Leuk! Hout is gratis en hij helpt zelfs mee met sjouwen. Vanavond zal het kouder worden, zegt hij, en dan is een vuurtje heerlijk om bij te zitten.

Ondanks de wind krijgen we de BBQ snel aan, we eten heerlijk en drinken ’s avonds gezellig wat samen met de buren. Zij zijn dicht bij huis, ze wonen in het zuiden van Vancouver Island.

Het wordt wel wat laat, maar gezellig is het wel! Heerlijke dag! Gereden km: 239


Telegraph Cove - Kans op beren - Whales
 

26/06/2011 - ’s Morgens om iets over 07.00 uur zijn we alweer op pad. De route gaat nog noordelijker. Veel groene bossen met hoge sparren, meertjes en bergen. Het moet nog even gezegd worden: vanaf het moment dat wij de camper op hebben gehaald is het stralend weer, ’s morgens en ’s avonds fris maar overdag zonnig! We boffen daar echt mee!

Maar goed, de rest van de dag. De rit naar Telegraph Cove gaat veel vlotter dan verwacht. Onderweg stoppen we geregeld, om van het uitzicht te genieten en omdat het gewoon leuk is om te stoppen waar je wil. Om 09.30 uur rijden we het kleine vissersdorp Telegraph Cove binnen. Het is echt een minidorp geheel in oude stijl. Er is 1 parkeerplaats waar het hele dorp z’n auto kwijt kan. In het dorp zelf kunnen geen auto’s, er zijn houten looppaden langs de houten huizen en deze huizen grenzen aan het water.
 

 


Telegraph Cove


 


We melden ons bij de receptie van de camping. We worden ontzettend vriendelijk geholpen, mogen op de camping zelf een plekje zoeken, de receptioniste wijst plekken aan die volgens haar erg mooi zijn. De camping ligt 1 km van Telegraph Cove en als we een plek hebben gevonden kunnen we dat later aan haar doorgeven. We blijven hier twee nachten, vanmiddag staat er een heuse Whale Watching Tour op het programma en morgen gaan we via Port McNeill met de boot (zonder camper) naar Alert Bay.

Het is even zoeken op de camping maar uiteindelijk wordt het plekje 116. We sluiten alles aan, stroom, water en de afvoerslang voor afvalwater en toilet. Heerlijke plek, lekker rustig en in de bossen. Telegraph Cove staat, buiten de walvistours, ook bekend om de vele beren. Grote kans dat we die gaan zien als we teruglopen naar het dorp. Best spannend als je nog nooit een beer in het wild hebt gezien. Er wordt dus best hard gepraat tijdens de wandeling, vooral op de stukjes waar de struiken erg dicht aan de weg staan!
 
We kijken even bij de vissers die hun vangst aan het schoon maken zijn. De vis wordt direct verkocht, verser kan niet. Dat de vis ook gratis te verkrijgen is laat een jonge adelaar ons zien, hij vliegt laag over 1 van de vistafels en weet daar een visje te pakken, met de vis in zijn klauwen vliegt hij door om een paar meter verderop in een boom van zijn vangst te genieten! Prachtig gezicht! Lijkt National Geographic wel!

Om 12.30 uur melden we ons bij Stubbs voor de Whale Watching Tour. De reservering hebben we vanuit thuis al gedaan, en dat is maar goed ook, de ochtendtoer zat al vol en die van 13.00 uur ook!

We worden hartelijk welkom geheten en krijgen aan de kade nog wat uitleg, en dan mogen we aan boord. Het is prachtig weer, volop zon en geen wind. Perfecte middag voor op het water dus.


Jonge adelaar met geroofde zalm


We laten Telegraph Cove achter ons, prachtig om dat kleine dorpje vanaf het water te zien. Het wordt een geweldige middag en weer hebben we geluk, we zien zeehonden, adelaars, gray whale, bultruggen en minkey whale, echt super!
 

 


Whale Watching Tour


 


Helaas zijn we net iets te vroeg voor de orka’s. Die zijn al wel onderweg naar deze wateren en kunnen over 1 of 2 dagen gespot worden. Maar wij zijn dik tevreden met wat we nu al allemaal gezien hebben.
 


Genieten van het uitzicht

De rest van de middag zijn we op het water, er is veel te zien, en Stubbs heeft ook gezorgd voor koffie met lekkers. Wij zitten op het bovendek en genieten van het uitzicht en de zon.

Om ± 16.00 uur gaan we van boord, we wandelen nog wat rond en dan lopen we terug naar de camping. Veel te vertellen op de “beren” route, we maken dus flink wat geluid (geen beer gezien). Terug op de camping draaien we eerst een was en daarna is het tijd om te douchen.

Later op de avond bij de BBQ komt de eigenaar vragen of we ook de twee beren hebben gezien, die blijken de hele middag in de boom bij de douches gezeten te hebben! Nee, we zijn er wel drie keer langs gelopen maar hebben vergeten om omhoog te kijken! Daisy, de hond van de eigenaar houdt ons de rest van de avond gezellig gezelschap bij ons vuurtje

Braaf Daisy, let jij maar goed op of er geen beren in de buurt komen! Gereden km: 152


Beren - Alert Bay - Totempalen
 

27/06/2011 - Vandaag eens wat langer geslapen, om 07.45 uur staan we op. Eerst even checken of er beren in de buurt zijn en als dat niet het geval blijkt te zijn eerst buiten een kop koffie! Even wakker worden. Het miezert een beetje maar onder de boom bij de camper is het droog en kunnen we heerlijk van onze koffie genieten.
 
Vandaag gaan we naar Alert Bay, een klein eilandje voor de kust van Vancouver Island. We ruimen de camper in en gaan op weg, het is een klein half uurtje rijden naar Port McNeill vanwaar de ferry vertrekt.

Als we net een paar km onderweg zijn is het dan zover: onze eerste BEER! John stopt de camper, de beer zit in de berm en trekt zich niets van ons aan. Door de adrenaline die razendsnel door mijn lijf giert (echt waar) kan ik geen fatsoenlijke foto maken, een bibberig berenkontje is het resultaat! Maar we hebben eindelijk een beer gespot! Nog geen km verder is het weer raak, nummer twee loopt over de weg en verdwijnt in de struiken.

In Port McNeill parkeren we de camper nabij de haven en halen onze tickets voor de overtocht. Om 11.30 uur gaan we aan boord, we blijven binnen zitten ivm de regen. Het is een behoorlijk grauwe dag vandaag.


Onze eerste beer!


De overtocht duurt zo’n 3 kwartier en onderweg zien we dolfijnen. Alert Bay is een klein eiland met een rijke Indianen cultuur. Het heeft een echte hoofdweg, met houten huizen die grenzen aan zee.

Vanaf de ferry lopen we eerst naar het infocentrum. Een erg enthousiaste dame vertelt ons veel over het eiland en voorziet ons van veel (heel veel) informatieboekjes, kaarten en folders. Er is geen wildleven op het eiland, uitgezonderd roofvogels, maar volgens de medewerkster van het infocentrum is er een paar dagen terug een hertje gesignaleerd! Deze heeft het water getrotseerd en verblijft nu op het eiland. We moeten dus niet vreemd opkijken als we het hertje op de hoofdstraat tegenkomen.
 


Alert Bay


Eerst gaan we de hoogste totempaal van de wereld bekijken, we wandelen over houten vlonders langs het water. De houten huizen doen rommelig aan, overal rondom het huis staat troep, banken, kapotte auto’s, stoelen, verroeste boten, graffiti op huizen en noem maar op. Het doet een beetje troosteloos aan, het weer helpt deze indruk te versterken.

De hoogste totempaal is inderdaad heel erg hoog, hij wordt in het gareel gehouden met touwen. Na de totempaal bezoeken we de begraafplaats, deze is erg indrukwekkend en kleurrijk. De graven zien er mooi verzorgd uit en er liggen persoonlijke spulletjes bij.
 

Begraafplaats


Hoogste totempaal


Detail hoogste totempaal


We wandelen nog wat rond en lopen dan terug richting haven. Helaas hebben we geen tijd meer voor het museum/cultureel centrum omdat we de boot moeten halen. Het blijkt echter wel een must te zijn. Op het eiland staat een stenen gebouw, wat volgens ons zo in een griezelverhaal opgenomen kan worden. Sober, kapotte ramen, dichtgetimmerde ramen, graffiti.

We bezoeken nog twee andere begraafplaatsen met prachtige totempalen (herdenkingspalen), mooie kleuren en mooie versieringen. Toeristen wordt vriendelijk gevraagd deze twee begraafplaatsen niet te betreden, uiteraard voldoen wij aan dat verzoek.
 


Boodschappen doen in Port McNeill

Bij een winkeltje halen we een kop koffie en met een van de bewoners hebben we een boeiend gesprek.

Er blijkt dat er in dat stenen gebouw gruwelijke dingen hebben plaatsgevonden. Het blijft er staan ter herinnering, omdat het verleden niet vergeten mag worden. Er is sprake geweest om het museum/cultureel centrum er te vestigen, maar dat is er nog niet van gekomen. De bewoners hopen dat dat ooit gaat gebeuren, maar daar is veel geld voor nodig.

We nemen afscheid van de bewoner en van Alert Bay, een boeiend eiland met een rijke cultuur.

Terug in Port McNeill doen we nog wat boodschappen en dan rijden we terug naar Telegraph Cove.

Op de camping gaat de braai aan en wordt er heerlijk gegeten. Daisy komt ons nog een bezoekje brengen. Gereden km: 53
 

Verder naar Cathedral Grove - Lillooet - Wells Gray


 
Pasca