Homepage

Brazilië
Tekst en foto's: Marly Julien
Reistijd: februari 2005

     

     
Maandag 14 februari 2005

Om 16.00 uur vertrek ik naar Schiphol, ik wordt weggebracht door pap en mam. En om 17.45 uur sta ik oog in oog met de Fox-groep. Ik maak kennis met iedereen en check als laatste in.
Rond 18.15 uur gaan we gezamenlijk door de douane en drinken nog een pilsje in de bar.
Helaas zitten we in het vliegtuig niet allemaal bij elkaar, maar goed. Tijdens het opstijgen horen we ineens een keiharde knal, gevolgd door een lichtflits. Later horen we van de piloot dat we zijn getroffen door de bliksem. De vlucht gaat verder prima, en het vliegtuig heeft geen schade

De rode markering 

op de kaart, geeft

de reisroute aan

 

 
Dinsdag 15 februari 2005

Om 7.15 uur de volgende ochtend, komen we aan in Sao Paulo. Brazil.
Het is zo'n 17 graden, bepaald niet wat wij in gedachte hadden dus....
Tamara, onze reisleidster, staat ons al op te wachten. Als we de luchthaven verlaten rijden we meteen naar het hotel. We hebben zo’n 45 minuten om ons op te frissen, en maken dan een stadstour door Saõ Paulo. We bekijken de kathedraal.
We hebben we een overweldigende lunch in een restaurant gelegen in het Ibirapuera-park. Het eten wordt hier per gewicht betaald! 
Daarna gaan we het hoogste gebouw van Saõ Paulo in waar we een prachtig uitzicht over de stad hebben. ’s Middags drinken we koffie in het koffie museum, en rond 16.00 uur worden we weer bij het hotel gedropt.
We hebben lekker even de tijd om te shoppen, en ik loop met Marcel en Hetty de stad in waar we wat nuttige boodschappen doen en even lekker koffie drinken.
's Avonds eten we in een restaurant waar ze met grote vleesspiesen langs je tafel lopen, en het er voor je afsnijden.
De obers komen erg snel langs. Met het gevolgd dat ik snel vol zit. Het was wel erg lekker. Rond 22.00 uur gaan we terug naar het hotel, de mannen willen nog gaan stappen, de rest gaat slapen. Ik ben erg moe van deze lange dag.  

Kathedraal van Sao Paulo

 
 
Woensdag 16 februari 2005

Om 5.00 uur gaat de wake-up call.....Djiezus wat vroeg.... Na het douchen en inpakken ga ik lekker ontbijten. 
Ik ben hartstikke verkouden geworden door de airco. Op 6.00 uur vertrekken we met de bus naar Guarapuava, dit is een tussenstop voor de watervallen van Iguaçu. 
We hebben vandaag een busrit van zo'n 12 uur. Met redelijk wat stops valt het allemaal best mee. De 1e en 2e stop zijn voor koffie en lunch. De 3e stop is bij een Nederlandse kolonie. De eigenaar is de zoon van een Nederlandse immigrant, hij spreekt erg goed Nederlands. Zijn boerderij heeft hij omgebouwd tot museum. We krijgen koffie met gebak en nemen een kijkje in zijn museum.
Daarna rijden we weer verder naar het luxe spa-hotel. Eerst neem ik , net als de andere groepsleden, een duik in het zwembad. Om 20.00 uur laat ik me lekker masseren. Hellen en Martin doen dit ook. Het is heerlijk.
Aansluitend hebben we diner. En we nemen nog een pilsje na. In het hotel is er verder niet veel te doen helaas en rond 12 uur ga ik lekker slapen.

Boerderij museum

 

Donderdag 17 februari 2005  

Na een heerlijk en gezond ontbijtje stappen we weer de bus in. De eerste stop maken we in het natuurreservaat Das Auracarias (genoemd naar de bomen in    dit gebied). We maken een mooie wandeling in dit subtropische regenwoud. Meteen zien we al een soort van hert. Samen met Hetty loop ik een stukje achter op de rest van de groep.
Het is zo lekker rustig in het park. Opeens ziet Hetty een slang. Later vertelt Tamara ons dat het een giftige was. We moeten nog een  tijdje verder met de bus, en ’s middags komen we aan in het hotel bij Foz de Iguaçu. We maken meteen een duik in het zwembad. En Martin doet fanatiek mee met het aqua joggen. Opeens   is er paniek. Een oudere vrouw wordt onwel  in het zwembad, en ze wordt een tijd lang gereanimeerd.

De eigenaardige Auracarias boom

Later die dag horen we dat de vrouw in het ziekenhuis is, en buiten levensgevaar. ’s Avonds eten we in een gezellig restaurantje, het koelt af tot zo’n 26 graden, niet verkeerd dus! Weer terug in het hotel duiken we meteen de discotheek in. We maken er een   gezellig feest van…. Rond 03.45 uur zie ik m’n bed pas.
 


Vrijdag 18 februari 2005

Vandaag is de grote dag! De ochtend heb ik vrij om uit te slapen. Om 11.00 uur wordt ik opgepikt om naar de Iguaçu watervallen te gaan. De anderen zijn de stuwdam gaan bekijken. We worden eerst afgezet bij de helikopter tour.
Het is echt helemaal geweldig om boven deze gigantische watervallen rond te cirkelen.
De watervallen zien er vanuit de lucht geweldig uit. Iedereen die meedeed was razend enthousiast.
Dan gaan we verder naar de Braziliaanse kant van de watervallen.
We maken een geweldige wandeling met prachtige uitzichten.
Iedereen is er sprakeloos van. We maken ontzettend veel foto's van alles om ons heen.
Na de lunch gaan we naar een vogelpark. Al snel heb ik een papagaai op mijn schouder zitten die vrolijk aan mijn ketting begint te knabbelen. Het is een groot park en er is een vlindertuin. 's- Middags zwemmen we weer in het zwembad van het hotel. Helaas begint vandaag de aquajogging op het moment dat we al weg zijn. 's-Avonds hebben we een Braziliaanse avond. Met allerlei Zuid Amerikaanse dansvoorstellingen.

Per heli naar de Iguaçu watervallen

Mark wordt op het podium gesleurd bij het vechtsportdansen ( Capoeira) Mark is een echt natuurtalent en wij maken uiteraard foto's van dit natuurtalent. Na de voorstelling gaan de mannen de stad in en Hetty, Jan en ik nemen nog een afzakkertje in het hotel. Later komen de anderen ook nog naar de disco en het wordt uiteindelijk weer een groot feest, maar om 2.00 uur zoek ik toch maar mijn bedje op.
 

deel van de Iguaçu watervallen

 


 

Zaterdag 19 februari 2005.

Om half 9 vertrekken we naar Argentinië. We moeten lang wachten bij de grens. We beginnen met een pittige wandeling. Vanuit de Argentijnse kant
zijn de watervallen net zo prachtig! Later maken we een rustige riviertocht, en zien kleine kaaimannen en diverse vogels. Na de boottocht weer een pittige wandeling met uitzichten op de watervallen. Het is er echt prachtig! Na de lunch gaan we met een grote speedboot tot heel dicht bij de watervallen.
Het is gigantisch!!! We varen recht op de watervallen af, en iedereen wordt drijf en drijf nat, wat een lol. Het geeft in ieder geval een geweldige kick.
Gelukkig drogen we snel op door de zon. Als we uit de
boot komen, worden we

 de waterval vanuit Argentinië gezien  

 

direct in een Jeep gezet en rijden nog zo'n 10 kilometer door het regenwoud. Iedereen is bij aankomst in het hotel bekaf. We hebben nog heerlijk wat tijd om te relaxen voor dat we gaan eten en ik stuur wat kaarten. s-Avonds eten we in een restaurantje, het is nieuw maar ik vind het so.....so.
Ik ga met Hetty en Jan de discotheek nog in. En later komen Patrick en John ook nog.
Ik maak het niet te laat, want morgen moeten we weer vroeg weg met de bus.


                                                                                                            

 

In Argentinië

Zondag 20 februari 2005

We rijden vroeg weg deze morgen, richting Curitiba. Onderweg maken we een stop in een indianendorpje, nou ja...dorpje.........
De indianen staan langs de weg hun zelfgemaakte spulletjes te verkopen. We kopen allemaal wat en rijden verder. Rond 17.00 uur arriveren we in het hotel. Iedereen relaxt wat en 's avonds gaan we gezamenlijk eten in een Italiaans restaurant. Eens een keer niet zo'n hoop vlees en spiesen.  Sommigen willen nog gaan stappen, maar ik ga terug naar het hotel, ben erg moe.

 
Maandag 21 februari 2005

Uitslapen!!! Om 7.00 uur krijgen we de wake up call. Om 8.00 uur zitten we in het treintje dat door de bergen van Curitiba gaat. De treinreis is erg mooi en duurt zo’n 4 uur. We hebben een gids die van oorsprong uit Duitsland komt, genaamd: Ulli.
Na de treinreis gaan we 2 koloniale stadjes bekijken, Antonina en Morretes.
Het is heerlijk wandelen hier en maken foto’s, het zijn erg gezellige dorpjes.
Tijdens de koffiebreak spelen de mannen een partijtje voetbal met een leeg gelurkte kokosnoot. Als we weer terug zijn bij het hotel ga ik eerst even internetten. Daarna hebben we ladies night! Hetty, Regina en ik gaan lekker winkelen. We kopen eerst een leuke samba cd voor
 

Morettes

 

Hellen, want zij is morgen jarig. Ik koop voor mezelf ook een cd-tje met heerlijke samba muziek.  Daarna kopen we voor Tamara een kettinkje, gewoon als oppeppertje tussen door, ze zorgt ook zo goed voor ons! Na het shoppen vervolgen we de ladies night in restaurant Ritz, waar we over heerlijk dineren.
De ober blijkt in het begin een beetje irritant, maar later laat hij ons met rust.
Het eten is er erg lekker.
Terug aangekomen in het hotel zit John er een biertje te drinken en Hetty en ik schuiven aan.
De mannen gaan weer stappen, en de vrouwen gaan lekker op tijd naar bed.
 

 

Antonina

 
Dinsdag 22 februari 2005

Om 04.00 uur de wake-up call???!!! Hellen is jarig. Ze wordt met een smoesje weggelokt. We gaan allemaal in de versierde bus zitten. 
Als ze binnenkomt en wij beginnen te zingen schrikt ze zich wezenloos.
Vandaag zitten we weer de hele dag in de bus. We gaan naar Parati.
Tijdens de laatste stop drinken we een frisdrank aan zee. Heerlijk!!
Dan is het nog een klein uurtje rijden. De uitzichten op zee zijn overweldigend.
We overnachten in een mooie posada, een beetje uit het centrum van Parati.
Er is weer een heerlijk zwembad bij waar we ons kostelijk vermaken.
Omdat Hellen jarig is eten ’s avonds gezellig ineen restaurantje.
Daarna gaan we een barretje in. Ik ben nog niet goed en wel binnen of ik wordt ten dans gevraagd.
Ik sla af en de man belandt bij de jarige Hellen, die wel een dansje met hem durft

Posada in Parati

te maken. De sfeer in het cafeetje komt niet echt op gang. En Hetty en ik besluiten terug naar het hotel te gaan.
 
Woensdag 23 februari 2005

Uitslapen!! Om 9.00 uur worden we door de plaatselijke gids opgehaald voor een boottocht langs de eilandjes van Parati. Het is een prachtige dag. De eerste stop is op een verlaten strandje. Hetty en ik hadden ballen gekocht, waar de mannen dankbaar gebruik van maakten, met volley en voetbal. De tweede stop hebben we heerlijk gesnorkeld tussen de vissen. We hebben zelfs een zeester gezien tussen het koraal. We lunchen op de boot, maar ik heb niet zo’n trek. De laatste stop is weer op een eilandje. We zwemmen van de boot naar het eiland. Er is een mooi wandelpad door de jungle. Ik loop met Mark naar de andere kant van het eiland. Hetty, Regina en Martin ook.Onderweg komen we een stel gekke Italianen tegen.

Lunch op de boot bij Parati

Hetty, Regina en Martin willen van de andere kant van het eiland terug zwemmen naar de boot. Ik heb m’n handdoek bij dus ik loop met Mark dezelfde weg terug. Teruggekomen op het strand speel ik nog even volleybal met de mannen.
En zwem dan weer terug naar de boot. De zwemmers zijn nog niet terug.
Blijkbaar is Hellen ze gaan zoeken met de gids.
Ze krijgen erg op hun kop als de gids ze vertelt dat deze tocht niet te zwemmen was. Later laat hij de kaart van het eilandje zien en inderdaad….. onmogelijk!! Achteraf kunnen we er erg om lachen.
Na de boottocht verkennen we het gezellige stadje Parati dat tot 1960 niet per auto maar alleen per boot bereikbaar was.
Er zijn veel winkeltjes en terrasjes.
’s Avonds ga ik met Hetty winkelen. Ik koop een rokje en een hemdje.
We eten met z’n allen (behalve Hellen en Jan) in een kippen restaurantje.
Het duurt allemaal erg lang en ik val zowat in slaap.
Na het eten drink ik met Hetty en Jan weer het gebruikelijke biertje aan het zwembad.

Winkelstraatje in Antonina
 
Donderdag 24 februari 2005

Een vrije ochtend! Om 8.00 uur ga ik ontbijten, Mark en Hetty zijn ook klaar voor het ontbijt dus dat is wel gezellig.
Daarna ga ik lekker wat winkelen en internetten. Ik haal m’n was op, en ga dan m’n rugzak inpakken voor het vertrek naar Rio de Janeiro.
We komen rond 16.30 uur aan in Rio.  Het hotel ligt zo’n 150 meter van het strand van Copacabana. Na het inchecken kunnen we weer lekker relaxen. s Avonds worden we met een taxibusje opgehaald om te gaan eten in een sjiek restaurant waar veel bekendheden hebben gegeten.
Na het eten gaan we de samba wijk in. Rodrigo,onze plaatselijke gids, weet de leuke plekjes te vinden. We eindigen in een gezellige sambabar. De meiden vermaken zicht kostelijk op de dansvloer, en gaan helemaal uit ons dak. Een supergezellige avond.

 

 Christusbeeld in Rio de Janeiro

 
Vrijdag 25 februari 2005

Om half 10 zitten we op de boot. We varen langs de suikerbroodberg. In de verte zien we het Christusbeeld op de Corcovadoberg staan. Het is een heerlijke tocht. Op de boot hebben we live samba muziek. Het is heerlijk relaxt. Na de boottocht gaan we met de kabelbaan de suikerbroodberg op. We lunchen er en hebben een prachtig uitzicht op de stranden van Rio

de Janeiro. Na de Suikerbroodberg gaan we naar hét voetbalstadium van Rio, hier zien we natuurlijk de vele foto’s van Romario, Ronaldo en Pele. We mogen op het veld en in de kleedkamers. Daarna gaan we naar de plaats waar de jaarlijkse carnavalsoptocht plaatsvindt.
Er is ook een winkeltje waar een aantal mensen van onze groep de prachtige carnavalspakken passen en foto’s maken. Onze laatste toeristische stop is bij de kathedraal van Rio. Een mooi en modern gebouw. Op het avondprogramma staat de Braziliaanse avond. Rodrigo gaat met ons mee, 

Tamara blijft deze kaar thuis De show is erg professioneel. En natuurlijk maken de mannen veel foto’s van al dat vrouwelijk schoon. Als de presentator irritante vragen begint te stellen wordt het allemaal wat minder. Where are you from??? De hele zaal moet zijn/ haar identiteit aangeven, zodat van iedere groep iemand het podium op moet komen om een liedje uit het desbetreffende land te zingen. Martin roept dolenthousiast : Holland!!! En Hetty en ik zakken door de grond. Wij zitten dus op de eerste rij en de presentator stapt natuurlijk meteen op ons af….. jammer dus, maar wij gaan dus écht niet dat podium op!! Uiteindelijk doet Martin het maar zelf, en hij mag Tulpen uit Amsterdam zingen. Hetty heeft enorme last van plaatsvervangende schaamte, en ik lig in een scheur. Na de show eten we weer in een spiesenrestaurant…. Weer zo veel vlees…. Daarna gaan we nog een afzakkertje drinken in een barretje waar Rodrigo ons heen brengt.

Op de Corcovadoberg boven Rio de Janeiro
 
Zaterdag 26 februari 2005

Vandaag hebben we een hele vrije dag, lekker uitslapen dus! Na het ontbijt is het tijd om lekker uit te waaien op de boulevard. Lekker wat koffie drinken, het echte vakantiegevoel! ’s Middags lekker naar het strand. Tamara vergezelt Hetty en mij. De mannen hadden ook een poging gewaagd om op het strand te gaan liggen, maar die hadden het na een kwartier al gezien…. Veel te heet! Dus wij zo slim als we zijn maar een parasolletje gehuurd. Om 15.00 uur gaan we terug naar het hotel om al dat zand af te spoelen. Rond half 6 spelen de heren een partijtje voetbal op het strand van Copacabana, tegen een stel Brazilianen.
Helaas zijn onze Hollandse jongens niet bekwaam om op het losse zand

te spelen, en worden ze dus ingemaakt met 2-1.

koffieleuten bij het Copacabanastrand

s Avonds hebben we het afscheidsdiner in een leuk restaurantje, heerlijk a la carte. Ik neem een overheerlijke pizza Hawaii.
Na het eten drinken we nog wat op de boulevard. En rond enen ga ik lekker slapen.
 

Zondag 27 februari 2005  

Laatste dagje alweer. Om 9.00 uur hebben we de tocht naar het Christusbeeld. Omdat Tamara last van haar luchtwegen heeft gaat alleen Rodrigo met ons mee. We gaan eerst het beeld bekijken.
Met de bus door steile straatjes en het laatste stuk te voet.
We staan echt heel dicht bij het beeld, en er worden weer de gebruikelijke foto’s gemaakt. We stoppen nog bij winkeltjes, maken een wandeling door het regenwoud en als laatste een stop op een strand. Rond 13.00 worden we weer bij het hotel afgezet. s Middags nog een wandeling over de boulevard, om de laatste inkopen te doen, en een lekker bakje koffie. We nemen nog een douche, en na het laatste pilsje vertrekken uit het bruisend Brazilië.


Deel van de moderne Kathedraal van Rio

 
 

Klik hier voor meer foto's

 
 

204 x Nederland

184 miljoen inwoners

 

 

Naar de weblog van Marly

Marly

printversie

013.2005