Homepage

Per oldtimer van Nederland naar Beijing - Deel 2
Van Moskou naar Omsk
Tekst en foto's: Liesbeth en Michiel Hehenkamp
Reistijd: juli - augustus 2008

 

 

Nederland - Baltische staten

Moskou - Jekaterinenburg

Novisibirsk - Irkutsk

Baikalmeer - MongoliŽ

Gobi woestijn - China


10 juli. Moskou
Vandaag aangekomen in Moskou. Het hotel lijkt wel een militair kamp. Verschrikkelijk oud en allemaal zeer kleine kamers.
Maar ja het is om te slapen en het is schoon. Voor de volgende dag is er een excursie gepland naar het Kremlin en Rode plein.
Met de bus en een gids onderweg, als eerste naar het Kremlin. De gids was een echte Russin en nog een van het strakke regime.

Bij het Kremlin aangekomen was er een zware bewaking, moesten door poortjes met detectoren en heel veel militairen. Ze zien er komisch uit met die petten en denken dat ze alle macht van de wereld hebben.
Na de entree was het verschrikkelijk druk, veel toeristen die benieuwd waren wat we daar te zien kregen.

Het was een smal straatje met diverse gebouwen niet echt mooi maar wel groot. In een van de gebouwen werkt dan de president, welke is nooit bekend volgens de gids, dat wordt pas 's morgens bekend gemaakt.
Op een plein staat een enorme bronzen bel  of klok die ooit  gevallen is uit een toren, wel imposant hoor zo'n groot ding. Verder is er niet veel te zien en niet zo interessant je mag alleen maar van buiten alles bekijken en nergens in.


Imposante klok die ooit gevallen is

De militairen zijn niet echt aardig en houden je verschrikkelijk in de gaten, ik denk niet dat je moet proberen om iets raars te doen, want ze staan meteen bij je. Na deze uitstap op weg naar Het Rode Plein.


Rode plein in de regen

Zelfs in Moskou zijn er Fastfood ketens vol met jeugd, maar wij als iets oudere jeugd hebben toch heerlijk gegeten in een van die ketens. Beter dan het eten in het hotel, dat was weinig en niet lekker. Alleen de sla was te eten en dat krijg je daar bij iedere maaltijd.
Na het eten werden we even "vrijgelaten" om zelf wat te ontdekken, maar er was niet zoveel in de buurt.

De gids kwam op de afgesproken tijd, om naar het rode plein te gaan.
Nou dat viel tegen, als je het op tv bekijkt is het een enorm plein, maar in werkelijkheid is dat niet zo groot.
De moskee is prachtig en het graf van Stalin indrukwekkend, helemaal van zwart marmer of graniet.
We zijn daar niet lang gebleven want het regende verschrikkelijk. Onderweg naar het hotel zijn we een keer gestopt,er was een kleine markt met souvenirs. Dus moest er gekocht worden en er was een bruiloft bezig, het bruidspaar
stond daar te dansen met wat muzikanten en een paar gasten denk ik. Het was een vrolijk gezicht iedereen had plezier en de flessen wodka gingen van hand tot hand. Na deze uitstap weer terug naar het hotel. Het werd zelfs droog en de zon kwam door.
Nog even op het terrasje wat zitten drinken en daarna opfrissen eten en weer vroeg slapen, want morgen weer een drukke dag.

12 juli 2008. Van Moskou naar Nizhni Novgorord. 400 KM
.
 


Weg uit Moskou, de mooie stad, hier kom ik nog weel een keer terug. De stad uit ging redelijk goed, wel veel verkeer, maar toch. Zoín 100 km. Buiten Moskou, belande we toch in een file, verschrikkelijk. Een drukte, maar de Russen maken er geen


Hier komen de Wolga en de Lena samen

probleem van, ze maakten van een tweebaans weg een zesbaans weg, we hebben onze ogen uitgekeken. Het leek wel een achtbaan, overal autoís om je heen links, rechts, dan nog maar een keer rechts, verschrikkelijk.

Er bleek achteraf een brug gerepareerd te worden en moest alles naar een baan en dan nog afwisselend met de tegenligger. Na uren zijn we eindelijk voorbij


Onderweg naar Nizhni Novgorord

de brug. Eindelijk werd het rustig en normaal op de weg. Het landschap is erg mooi veel bloemen in het paars, blauw en geel.
Velden met koren en aardappelen, zo ver je maar kan kijken. Wat is dit een groot land en we moeten nog een eind.

Redelijk op tijd in het hotel aangekomen.
 

13 juli. Nishni Novgorod naar Kazan. 400 km
Vroeg op en weer op tijd weg, want we willen op tijd in Kazan zijn, het is maar 400 km.
Nou wil dat in Rusland niet veel zeggen, want de wegen kunnen zeer slecht zijn. Achteraf viel het gelukkig allemaal erg mee en waren we zeer vroeg in het hotel.

Na de spullen op de kamer gezet te hebben en even wat gedronken zijn we naar het Kremlin van Kazan geweest.
Het was op loopafstand van het hotel en een keer een eind lopen was heerlijk.
Het was werkelijk schitterend een mooie weg er naar toe en daarna de gebouwen, en uiteraard 2 kerken. Er liep een soort stadsmuur om heen met uitzicht op de Wolga.


Kremlin van Kazan


14 juli. Kazan naar Perm. 600 km.
De weg verliep prima zoín dik 600 km. te gaan. Het landschap gaat een beetje vervelen, het is altijd maar hetzelfde, groen ,


Onderweg; groen, groen en nog eens groen

groen en nog eens groen, af en toe wat bloemen er in en na honderden km. eindelijk weer een klein plaatsje, soms met stallen en vee en anders verder helemaal niets.

Soms zitten er oude vrouwtjes buiten de dorpjes om wat bosaardbeitjes, bosbessen of paddenstoelen te verkopen.

Die zitten werkelijk de hele dag in de brandende zon in de hoop dat er iemand komt om die dingen te kopen, er heerst hier nog behoorlijk veel armoede.

Wat we gezien hebben in de stad is best mooi en het stadje ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn.


15 juli. Perm naar Jekaterinaburg. 400 km.
Vandaag aankomst in Jekaterinaburg, veel van de stad hebben we nog niet gezien, behalve een hoop ellende. Alles opgebroken en de flats lijken wel bouwvallen. Geen goede eerste indruk van die Stad. We blijven hier twee dagen en morgen
hebben we een excursie, dan zullen we wel meer, en mooie delen zien denk ik.

Het hotel is geloof ik het slechtste wat we tot nog toe meegemaakt hebben.
De buitenkant zag er verwaarloosd uit, de rest er omheen ook. Maar binnen was het net zo.
De kamer zag er wel schoon uit en de bedden ook, maar ik durfde er niet met blote voeten te lopen.
Het was er bloed heet, met een buiten temperatuur van zoín 30į en door tochten kon niet, want het barste er van de muggen en libelles.

De ďbadkamerĒ als je die zo kan noemen, zag er vies uit en stonk ook. Bleek het warm water verschrikkelijk te stinken. Michiel heeft nog gedoucht, maar je had het idee dat je er viezer in ging dan eruit kwam.
En hier blijven we twee nachten, HELP,


Bronzen beelden in Jekaterinaburg

Buiten was er ook geen terras dus iedereen zat op het stoepje of op de bankjes die op het pas stonden. We zullen er maar wat van maken. Het diner was navenant. Toch maar op tijd naar bed. De hele nacht niet geslapen, want de muggen hadden vrij spel


Ook een bronzen auto

en lustte mij erg graag. sí morgens gebroken opgestaan en aan het ontbijt kwamen er meer klachten van ons groepje.
Michiel opperde om vandaag na de excursie alvast verder te rijden, want we zouden die morgen om 5 uur moeten vertrekken om naar Omsk te gaan.

Nou dír werden er toch en stel actief. Een hotel was zo geregeld in Tyumen, waar we in eerste instantie toch zouden overnachten, maar dat ging niet door, om welke reden weet ik niet.

We hebben de excursie wel gedaan. Er waren twee gidsen, een oudere dame en een jonge knul. Die jongen moest alles vertalen wat zij zei.
De dame gaf een lange uitleg over van alles en de jonge vertaalde de dat naar twee zinnen, was prachtig om te zien. Veel is daar ook niet te zien, alles staat in de steigers of is nog vervallen, ze zijn aan  het opbouwen, maar duurt 

waarschijnlijk erg lang. De interesse was ver te zoeken, want dat ging gewoon niet met twee gidsen. Er waren al mensen die afhaakte en met de taxi weg gingen, wij zijn gebleven want we wilde het belangrijkste zien, de Bloedkerk.
Dat was inderdaad de moeite waard.
Deze kerk, vertelt het verhaal, is gebouwd op het bloed van de vermoorde tsaren familie.
Het is een waar bedevaartsoord.

Bijna allemaal vrouwen die de vloer kusten en schilderijen van deze vermoorde mensen. Het is een zeer mooie kerk. Ik heb niet alles kunnen zien, want er gingen vrij veel trappen naar boven en dat was even te veel. Maar wat we gezien hebben was prachtig.

Na de terug rit bleek dat het andere hotel geregeld was, gauw alle spullen ingepakt en weg wezen.
Het was vrij uur rijden, maar het was het waard. We kwamen in een schitterend hotel, met airco en een heerlijk douche en zeer schone kamers. We kwamen


Bloedkerk

naar om negen uur aan en de keuken was open tot een uur sí nachts.  Dus alle tijd om te eten.


Traditionele kleding van Jekatarinenburg

Eindelijk konden we zelf bepalen wat we wilde eten heerlijk was dat.
Ik moet wel zeggen dat we ons net kleine kinderen voelde in een heel grote speeltuin.

Tijdens ons eten kwam er een Chinese meneer naar ons toe en vroeg of wij naar Beijing gingen. Hij deed de tocht in de andere richting van Beijing naar ScandinaviŽ. Was leuk om te horen, alleen zij deden het met


hťt moment voor fotografen

 SUV's en wij met Old-timers, de watjes. Heerlijk geslapen en sí morgens om negen vertrokken naar Omsk.

17 juli. Tyumen naar Omsk. 650 km.
Om negen uur zaten we in de auto klaar voor vertrek. De weg uit Tyumen verliep heel goed, meestal zitten die steden vol


Onze meereizende alleskunner

verkeer, maar dit was een rechte weg eruit.
Het landschap was weer zoals altijd, maar onderweg kwamen we de TranssiberiŽ Expresse tegen, wel leuk om te zien. De weg naar Omsk was zoals normaal in Rusland.

Veel gedacht aan het liedje van Drs.P Trojka hier en Trojka daar, maar geen wolven hebben ons achtervolgd, het was ook te warm denk ik voor die beesten en zullen ze wel eten hebben gehad en geen trek in Nederlanders.


Verder naar Irkutsk en Baikalmeer


Liesbeth & Michiel

printversie

394.23.03.09