OceaniŽ - AustraliŽ - Rondreis Pasca - Perth en omgeving

Perth en omgeving
Tekst en foto's: Pasca Nabben
Reistijd: maart - april 2009

AustraliŽ - West AustraliŽ

 

 

Perth

 
 


Nederland - Singapore - Perth
 

21/3/2009 - Na maanden toegeleefd te hebben naar deze dag is het zover! Vroeg in de morgen staan we op Schiphol. We kunnen al direct bij Singapore Airlines inchecken, dus geen gesjouw meer met de rugzakken, die zien we in Perth weer terug. Na een heerlijke kop koffie worden we vrolijk uitgezwaaid door Ben en Corry. Dit keer voor ons geen taxi maar gezellig door pa en ma weggebracht!
 
Om 11.00 uur vertrekt keurig netjes op tijd onze vlucht naar Singapore. Zoals altijd is de service weer van hoogstaand niveau. Heerlijk eten, de nieuwste films, dit houden we wel 12 uur vol, zal wel moeten trouwens, willen we naar het andere eind van de wereld reizen!

In Singapore aangekomen zoeken we direct de zonnebloemtuin op, lekker bakkie koffie erbij. We lopen wat rond, winkeltjes genoeg, en voor we het weten is het al weer tijd om naar de gate te wandelen voor het laatste traject.

En dan... na 6 1/2 uur is Perth in zicht! De rugzakken rollen al snel van de band en dan sluiten we aan in de rij naar de douane. Bij de douane wordt er streng en zorgvuldig gecontroleerd. Een vriendelijke dame bekijkt onze paspoorten en controleert ons visum, zet uiteindelijk de felbegeerde stempeltjes in ons paspoort en wenst ons een prettige reis!


AustraliŽ in zicht


Perth is de meest geÔsoleerde metropool ter wereld, en is met 1,1 miljoen inwoners veruit de grootste stad van West AustraliŽ. Het centrum van Perth bestaat uit moderne hoogbouw maar ook uit historische huizen en kerken uit het midden van de vorige eeuw.
 


Perth

De stad ligt op grote afstand van andere bevolkingscentra in AustraliŽ.

Een spoorlijn (de Transcontinental of Trans-Australian Railway) verbindt Perth met Adelaide, de dichtstbijzijnde grote stad, op 2800 km afstand. Even ter vergelijking: Perth ligt op 3901 km afstand van Singapore (AziŽ).


Het zonnetje schijnt. Het is erg rustig op het vliegveld en wij genieten gewoon van het feit dat we er zijn! We informeren bij een hotelshuttleservice bus. Er is nog plek genoeg en voor Ä30,- worden we bij Het Sullivans hotel afgezet. Wel rijden we eerst door Perth naar diverse hotels om andere mensen af te zetten, zo zien we gelijk wat van Perth.

Het is laat in de middag en de terrasjes zitten vol. Onze eerste indruk is dat de stad er overzichtelijk en erg netjes uit ziet.


Bij het Sullivans checken we in en krijgen een kamer op de 3e verdieping met balkon. Eerst opfrissen en onze spulletjes een plek geven, dan  installeren we ons op het balkon met een kopje koffie en genieten van het uitzicht. We maken vast wat plannen voor morgen. We zien de eerste bontgekleurde parkieten. Om 20.30 uur houden we het voor gezien.


De stad in - Uren wandelen in Kings Park
 

22/3/2009 - Om 05.30 uur zijn we wakker. We hebben heerlijk geslapen. Uiteraard even rustig wakker worden met een kop koffie. Het voelt nog best fris buiten op het balkon. Om Ī 06.00 uur zien we de zon opkomen en direct voelt het al een stuk warmer. Om 06.45 uur ontbijten we bij het Sullivans in een wel erg saaie ontbijtruimte. Het ontbijtbuffet is echter goed met diverse broodsoorten en veel fruit.
 
Na het ontbijt wordt het tijd om Perth te verkennen. Het centrum van de stad ligt op loopafstand van het Sullivans. Het is nog erg vroeg en zondagochtend dus rustig. Tegenover het Sullivans ligt een mooi park met veel vogelsoorten, fonteinen en watervalletjes.

Via het park lopen we naar de Swan River, onderweg zien we op een grasveld veel witte kaketoes. In eerste instantie denken we dat het duiven zijn maar het blijken toch echt kaketoes te zijn en ze zitten er in grote aantallen.

Bij de Swan River is het al wat drukker, diverse boottrips kunnen vanaf hier worden gemaakt. Ook nemen we een kijkje bij de Belltower met de mooie mozaÔeken ervoor. Via een korte wandeling komen we van de Swan River in het centrum van Perth terecht. En onze eerste indruk van gisteren wordt bevestigd, de stad is schoon, ruim en overzichtelijk.


Bij Swan River


Later horen we van diverse mensen die in of nabij Perth wonen dat ze Perth maar saai vinden, nooit wat te beleven, is hun reactie. Maar ja, wij komen uit een klein dorp uit Nederland dus wij delen deze mening niet. Samen met Kuala Lumpur vinden we Perth een van de steden waar je heerlijk kunt rondwandelen.
 


City Sightseeing bus

Er zijn diverse grote shoppingsmalls, veel gezellige terrassen, veel Aziatische restaurantjes met heerlijke gerechten.

Het loopt tegen de middag en wij ontdekken een broodjeszaak waar ze heerlijke vers belegde broodjes met kip en avocado hebben. We zoeken een leuk parkje op en genieten van onze lunch. Na de lunch wandelen we terug richting hotel Sullivans om Kings Park te ontdekken.


Het Kings Park, op een heuvel gelegen, ligt pal achter ons hotel. Via een boel traptreden (waar intensief gebruik van wordt gemaakt door de vele sportievelingen in Perth) bereiken we het begin van het park. Het is een enorm groot gebied, veel groen, bomen en grote grasvelden. We hebben schitterend uitzicht over de stad. Via een mooie wandeling komen we bij de botanical gardens. Het is prachtig om hier rond te wandelen.

Er zijn veel vogelsoorten, we zien grijze papegaaien en de kookaburra, familie van de King Fisher en de grootste in deze soort
. In het park ligt een glazen brug, heel bijzonder. We wandelen en wandelen, tot we merken dat we eigenlijk al geruime tijd niemand
meer hebben gezien.
 


De glazen brug in Kings Park

We komen in een gebied wat onlangs nog is afgebrand, hier en daar zijn er al weer groene plukjes van nieuwe vegetatie te zien.

Het is behoorlijk warm zo midden op de dag en we besluiten terug te wandelen, dat blijkt nog een behoorlijk eind te zijn. We komen bij een uitkijkpunt en zien een eind onder ons het Sullivans liggen.


Kings Park


Via dezelfde vele traptreden, al gaat naar beneden altijd weer makkelijker dan naar boven, staan we weer op Mount Bay Road. Bij de bottle shop halen we wat koude pilsjes voor op de kamer. Eind van de middag nemen we nog even een duik in het behoorlijk koude water van het zwembad bij Sullivans.

Veel gezien en veel ondernomen op deze eerste dag in Perth. ís Avonds genieten we van een heerlijke avond op het balkon, met koud pilsje.


Veel beestjes - De eerste regenbui - Een maffe taxichauffeur
 

23/3/2009 - Vandaag nemen we in alle vroegte een taxi naar Caversham Park, Ī 25 km buiten Perth gelegen. In dit park zijn diverse diersoorten te zien en men kan er tussen de kangoeroes wandelen en ze voederen. Een erg praatgrage chauffeur brengt ons er naar toe, het is een ritje van een klein half uurtje. Nu zien we ook direct de buitengebieden van Perth.

Het Caversham Park is ook erg ruim van opzet. We zijn er bijna als ťťn van de eersten en veel dieren worden op dit tijdstip gevoerd, kunnen we ze dus van erg dichtbij bekijken. Er zijn in het park veel diersoorten te zien, ook dieren buiten West AustraliŽ en van buiten AustraliŽ.

De Tasmanian Devil ziet er volgens ons niet eens zo duivelsachtig uit. Veel vogels die we gisteren in Kings Park hebben gezien kunnen we nu een naam geven. Ook zien we hier wombats, coyotes en kunnen we koalaís aaien, erg lieve dieren met een zacht velletje die heerlijk tussen de takken van hun favoriete boom, de Eucalyptus liggen, of eigenlijk meer zitten, te slapen.
 


Kangoeroe met jong

We zien onze eerste kangoeroes! Wat zijn ze nieuwsgierig! Ze hupsen met je mee en kunnen je ongelooflijk lief aankijken.

We
zien een moeder kangoeroe met een kleintje in haar buidel dat, net als de volwassenen, nieuwsgierig de wereld in kijkt.


Caversham Park nabij Perth


Aan het einde van de morgen valt er een fikse regenbui. We schuilen in het verblijf van een ezel, lama en heel veel konijnen. Na een klein half uurtje is het weer droog en begint de zon weer te schijnen. We wandelen nog wat rond en nemen een kijkje in de souvernir-winkel, daarna laten we door een medewerkster een taxi bellen.
 


Perth - Oude en nieuwe gebouwen

Tijd om terug te gaan naar Perth. De chauffeur is er binnen 10 min. Een boom van een vent, zowel in de lengte als in de breedte! Hij praat honderduit. Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Als wij hem onze route vertellen wordt hij helemaal enthousiast! Deze route is geweldig, en er zitten diverse restaurants met heerlijke verse vis en krab, aldus de chauffeur!

Vooral de restaurants schijnen hem bijzonder te boeien, hij praat graag over eten. Plotseling merkt hij op ďAdopt me, I go with you, I donít eat muchĒ, probeer dan je gezicht maar eens in de plooi te houden! Hij vindt dat er ruimte genoeg is in onze camper en op deze manier komen we bij de beste restaurants! Dat geloven wij graag. Buiten de grappen heeft hij ons ook veel over AustraliŽ te vertellen. De rit is eigenlijk veel te kort!


Bell tower in Perth


Terug op onze hotelkamer pakken we vast onze spullen in, wat kun je een bende maken in 2 dagen! Morgen is het zover, dan gaat ons avontuur van start! Aan het eind van de middag wandelen we nog even door Perth, we eten wat en drinken gezellig een pilsje op ons balkon. Morgen de camper ophalen, spannend!
 


Verder naar Lancelin en Cervantes


 


Pasca