OceaniŽ - AustraliŽ - TasmaniŽ

TasmaniŽ
Tekst: Theo van Yperen
Reistijd: maart 2004

AustraliŽ - TasmaniŽ

 

 

Hobart

 

Dag 1 - Zondag / Maandag - Temp. 27įC


We vliegen vanaf Perth naar Melbourne wat 3 1/2 uur duurt met de "Red Eye" vlucht (nachtvlucht). Daar aangekomen moesten we onze bagage van de ene kant van de luchthaven naar de andere brengen en daar wachten voor de vlucht naar Hobart wat daar vandaan ongeveer 1 uur duurt.
 
Op de luchthaven konden we onze camper ophalen nadat ze nog eens hadden geprobeerd om ons allerlei andere verzekeringen te verkopen. Na de inspectie van de bus en allerlei wijze raadgevingen gingen we op weg en zouden via de oostkust naar de top van Tassie gaan. Onderweg in Sorrel eerst nog boodschappen gedaan en toen op zoek naar de eerste camping. Ik had het hele weekend gewerkt en dan een hele nacht geen slaap is te gevaarlijk om te rijden op deze kronkelwegen.

Bij Louiseville 70 km van de airport een mooie stille camping gevonden met een restaurant erop (handig), dus eerst slapen.

Na een paar uur kwamen we er achter dat we geen licht of power in de camper hadden en na de zekeringen veranderd te hebben nog steeds niets. Dus Ria gebeld naar Hertz en die vertelden dat we dan maar de andere dag terug moesten komen naar de luchthaven. Ze zouden het dan wel fiksen. Terug naar de luchthaven: de monteur is een klein uurtje bezig geweest met het uitvogelen van de elektriciteit en zei dat het okť was. Dus gingen we het weer proberen.

Dag 2 - Dinsdag - Temp. 30įC

Voor de tweede keer maar om nu weer het zelfde te rijden was niet de bedoeling, dus de kaart erbij en een route uitgezet naar de andere kant van het eiland. De wegen zijn maar heel erg smal en kronkelig. Er is ook bijna geen verkeer op.
 
Wat je wel kan zien is dat er veel Europeanen gewoond hebben, want langs de wegen heb je heggen van meidoorn en wilde rozen. Wanneer we stopten voor een koffie break dan zaten de mussen en goudvinken al te wachten of er nog wat over was.

Maar deze weg was super om te rijden. Vanaf Hamilton naar Ouse hadden we 59 grote bochten en 22 kleine bochten in de weg en dat over een niet zo lange afstand.

Rond 4 uur zijn we naar een camping gegaan (er zijn er niet zoveel daar): Bronte Park, een enorme schone camping. Daar kregen we van andere mensen te horen dat het beter was om de volgende camping op te bellen om alvast een plaats te bespreken, anders was er niet zo gauw een plaats met elektra aansluiting.

In de avond weer geen stroom in de car, weer gebeld en toen zeiden ze dat ze de volgende dag een andere camper naar de camping zouden brengen.

Dag 3 - Woensdag - Temp. 10įC - Windkracht 11

Zo nu hebben we een andere camper en hopen dat het deze keer een goede is en zijn op weg gegaan naar Strahan aan de westkust.
 


In de diepte Queenstown

Het eerste uur was het nog redelijk weer, maar toen kwam de regen en de wind en zakte de temperatuur enorm. We konden niet veel meer zien en ook niet de auto uit gaan.

We bereikten Queenstown over een weg met haarspeldbochten, aan de ene kant steil omhoog en aan de andere kant alleen toppen van bomen. In Queenstown werkte de camera niet meer en bleek dat de filmrol was gebroken. Op zoek naar een fotozaak om te proberen nog wat te redden van de fotoís die er al op stonden. Toch nog 10 fotoís van die rol verloren.

Daarvandaan was het niet zover meer naar Strahan. Het weer was nog steeds bar en boos. We waren dus vrij vroeg op de camping en hadden de laatste plaats. Zonder stroom.

Dag 4 - Donderdag - Temp. 8įC - Windkracht 9

In Strahan was er weinig te beleven met al die regen en wind. We zijn daar weggegaan en vertrokken naar Cradle Mountain National Park. Het landschap veranderde al heel snel en ook het weer werd beter. Minder regen en wind, maar de temperatuur ging nog verder naar beneden.
 
Bij de Cradle Mountains hebben we een paar uur gelopen en Ria heeft daar zelfs een Binnie (ijsmuts) gekocht, zo koud was het daar.

Op de top lag nog sneeuw.

Van daar uit gingen we naar Sheffield, het dorp met allemaal
muurschilderingen op alle huizen en werkplaatsen. Naarmate we dichterbij kwamen, ging de temperatuur ook weer omhoog.


Cradle Mountain

 

 

Muurschilderingen op de huizen in Sheffield


Dag 5 - Vrijdag - Temp. 15įC - Gure wind

Vandaag vanuit Sheffield naar Bichino via allemaal binnenwegen en door een ander landschap. Naar de oostkust van het eiland, ergens bij St. Mary's door de Elephant Pass, wat inderdaad op een olifant leek, naar de volgende camping. Bichino is, in vergelijking wat we tot zover hadden gezien in Tasmania, een grote stad en heel erg toeristisch.

Dag 6 - Zaterdag - Temp. 17įC - Stortbuien
 


Tasmaanse duivel (braaf beestje!)

Vandaag gaan we naar Port Arthur, een voormalige strafkolonie en de plaats waar een paar jaar geleden een of andere idioot een heleboel mensen heeft doodgeschoten. Het landschap werd nu vriendelijker met wijngaarden en groente- en bloemkwekerijen. We kwamen weer over de weg waar we dag 1 begonnen waren.

Na de koffiepauze in Sorrel op naar Port Arthur en de camping daar.

Onderweg was er een soort dierenpark waar ze de Tasmaanse Duivel hadden en tot zover hadden we die alleen nog maar dood langs de kant van de weg zien liggen. We wilden die wel eens in het echt zien.

Het was niet echt de moeite waard geweest, want vanwege de vele regen de laatste dagen was het park maar voor 1/3 open en de rest stond onder water.

Daarna zijn we over het schiereiland naar de camping gegaan. Heel erg goedkoop: $8 voor een nacht en een prachtig uitzicht over de baai.

Dag 7 - Zondag - Temp. 14įC - Zwaar bewolkt en regen

We zijn vroeg op weg gegaan naar het historisch dorp en daar al die ruines en tuinen bekeken die de bannelingen daar gemaakt hadden. Dat cafť waar al die mensen toen zijn doodgeschoten hebben we ook gezien. Het is geen erg vrolijke plaats.
 
Van daar uit zijn we teruggereden richting Hobart om naar onze vriend in Cygnet te gaan wat aan de Huon rivier ligt.

Zij wonen net buiten het dorp op een 6 acre block en hebben een huis gekocht in het midden van TasmaniŽ.
 


Huon rivier


Cygnet - Mainstreet

Ze hebben het in tweeŽn gezaagd en op 2 grote diepladers naar het block gebracht en weer aan elkaar gebouwd.

Nu hebben ze een groot huis met een schitterend uitzicht.
 


"Tank" en Ria in Cygnet

Dag 8 - Maandag - Temp. 12įC - Droog

We zijn koffie gaan drinken bij Tank (Steven) en zijn ouders en hebben rondgekeken over het schiereiland daar.

Ze hebben daar veel boomgaarden met appels, peren en pruimen. Er groeien ook veel aardbeien. In de rivier kweken ze veel zalm en andere vissoorten.

Dag 9 - Dinsdag - Temp. 12įC - Mistig

Vandaag gaan we terug naar Richmond via de westkant van Hobart. Dat is een weg die redelijk breed begint en loopt via Mount Wellington: daar hadden we ook de haarspeldbochten weer terug.

In Hobart over de brug en dan rechtsaf naar Richmond wat ook veel historische huizen en bruggen heeft. Eerst daar een camping gezocht en toen voor de rest van de dag gaan wandelen door het dorpje. En inpakken, want morgen gaan we terug naar Melbourne.


Dag 10 - Woensdag - Temp. 15įC - Droog

Om 10 uur zijn we naar de luchthaven gereden om de camper in te leveren en voor de inspectie. We hadden de tank niet volgeladen en moesten daar extra ervoor betalen.

Om 1 uur vertrokken we uit Hobart en om 2 uur landden we in Melbourne. Daar zijn we nog tot zaterdag gebleven om daarna terug te vliegen naar Perth. We vertrokken om 18.45u en landden in Perth om 19:45u (lokale tijden).

 

 

TasmaniŽ is 2 x groter dan Nederland
en er wonen ruim 500.000 mensen op het eiland.

In de vakantietijd vanaf november tot eind april
zijn het er 150.000 meer.


 
Theo