Europa - Duitsland - Noordoost Duitsland

Noordoost Duitsland
Tekst en foto's: Nico Boelrijk
Reistijd: mei 2004

Duitsland - Mecklenburg-Vorpommern

 

     
 

Maandag 17 mei 2004

Om 7 uur uit de veren. Het huis moet nog eventjes netjes worden achtergelaten, dus stofzuigen – dweil door het huis en tussendoor ontbijten we. Auto inpakken en om 09.00 uur gaan we op pad. We gaan over Apeldoorn – Enschede – Bremen – Hamburg richting Berlijn. Voor Berlijn gaan we naar boven richting Rostock. Ter hoogte van Linstow verlaten we de grote weg

en zien we in de verte ons hotel al liggen. Een groot Hotel en daarom heen vele villa’s. We hebben 645 km gereden en de klok staat op 4 uur 's middags. De nieuwe auto KIA Rio rijdt voortreffelijk. Hij mag blijven !!!

We krijgen een kamer ( 411 nr B) in een villa. Ziet er goed uit.  ’s Avonds hebben we gedineerd in het restaurant. Smaakt goed na zo’n lange tocht.’s Avonds vroeg onder de wol.

Dinsdag 18 mei 2004 

Rond de klok van 08.00 uur springen we uit bed. Badderen, aankleden en ontbijten. Ontbijten is in het hotel. Ontbijtbuffet met alles er op en er aan. Alleen de jus de orange. Was ranje met water en we miste ons rietje!!.
De rest was prima geregeld. Hierna gaan we een fiets huren.


Kasteel van Güstow

Voor 15 euro weet je alles. Een fiets met 7 versnellingen. We gaan over de provinciale weg richting Krakow am See en daarna Güstrow.


Güstow. Centrum

Een fietstocht van plm 32 km.  Krakow am See is een oud ( Oost) Duits plaatsje. Ligt aan het meer. We zien vele vakantiehuisjes langs het water. Het centrum van het plaatsje heeft enkele monumentale gebouwen. Hierna gaan we op weg naar Güstrow.

Het is een heuvelachtig terrein en de versnelling komt goed van pas. Na 2½ uur rijden staan we in het centrum van Güstrow. We treffen het – het is marktdag.

De zon is doorgebroken en zorgt voor een zomerse dag. We lopen door het centrum. Ook hier treffen we enkele monumentale gebouwen aan. Ook treffen we bouwval aan.  Het Oost-Duitse gevoel van enig armoede is hier toch wel te merken.

De mode loopt hier jaren achter. Alleen de jeugd past zich aan, aan de nieuwste mode. We strijken neer op een van de terrasjes behorende bij ene klein cafetaria.
We bestellen iets voor d lunch. Salade en tosti Hawai.
Smaakt prima, maar voor ons iets te weinig.

De bakker even verder op zorgt dat we niet om komen van de honger.

Reserve broodjes worden opgeborgen in de fietstas. Je weet maar nooit, waar dit goed voor is. Terug nemen we een toeristische fietsroute. Inderdaad was dit een toeristische fietsroute. Klimmen en dalen. Het aangegeven fietspad is soms


Omgeving Güstow. Lijnzaadveld

asfalt– beton – verharde weg – onverharde weg en af en toe een karrenspoor. We moeten soms lopen. Dit omdat de klim te stijl voor ons is of de weg te slecht.
Een mooie rit tussen de velden met lijnzaadolie – bloemen en soms door een bos.
Na ruim 2½ uur staan we om 15.40 uur weer

voor ons Hotel met zweet tussen onze bilnaad, maar we hebben een voldaan gevoel.

Woensdag 19 mei 2004
Vandaag gaan we naar Rostock. Rostock is een havenplaats in het Noorden van ( Oost) Duitsland. Heen gaan we over de N 105. Güstrow – Krakow am See. Van Güstrow binnendoor naar Schwaan. Onderweg staan we voor een stoplicht bij een

wegopbreking.
Op het onderbord van het stoplicht staat  dat het 9 minuten duurt voordat het licht op groen springt. Motor afzetten en rustig wachten op de dingen die komen gaan.
Na 5 minuten begin je toch te denken of het allemaal wel waar is. Word je niet in de maling genomen!
Na 7 minuten komt er een vrachtauto uit tegenovergestelde richting, dus de lichten werken.
Na 9 minuten springt het licht op groen. Hoera we mogen verder!!! 

Na 6 km wederom een stoplicht voor een weg opbreking. Nu is de wachttijd 10 minuten. Gelukkig zijn er al enkele minuten verstreken, want na 3 minuten springt het licht op groen. Hierna zijn we gevrijwaard van verdere opbrekingen.
Rond het middaguur komen we in Rostock aan.


Rostock. Raadhuis

Een gezellige binnenstad met een lange winkelstraat. Eerst eventjes koffiedrinken en daarna aan de wandel. We lopen naar de Markt. Rondom de Markt oude restaureerde huizen met gekleurde gevels. Het raadhuis is men nog aan het renoveren. Hierna lopen we naar de Haven. De haven ligt aan een binnenmeer. Enkele grote schepen liggen aan de kade. Ook een hektreiler.


Rostock. Binnenstad

Hierna gaan we terug naar de binnenstad. In de winkelstraat staat de universiteit van Rostock.

Moe van het lopen vallen we neer op een terras vlakbij de universiteit. Hier gaan we de lunch gebruiken. Pizza staat op de menukaart. Lijkt ons wel wat en dus bestellen wij bij een vriendelijke jongedame van de pizzeria. Het zonnetje is doorgebroken en we genieten hiervan.

Na de lunch is het tijd om Rostock te verlaten en gaan we op weg naar Schwerin. Een gezellige rit met een afwisselend landschap. Vele velden met lijnzaadolie - enkele bossen en weilanden.

Hier en daar een klein plaatsje. We bereiken Schwerin. Het is een plaatsje gelegen aan meerdere meren. Het centrum is een oude stad. Ook hier heeft men de oude binnenstad gerenoveerd.


Rostock. Binnenstad

De oude woningen komen ook aan bod en worden eveneens gerenoveerd. Al deze gebouwen worden in een kleurrijke pasteltinten geschilderd. We kopen een paar broodjes voor onderweg en gaan op weg naar ons buitenverblijf in Linstow.

Donderdag 20 mei 2004
Vandaag gaan we de omgeving verkennen. We gaan op weg naar Oranieburg. Volgens informatie uit Nederland moet een interessante plaats zijn. Hier heeft nog een Oud Oranjeklant ( Koning of prins verbleven). We zullen we zien hoe de vork in de steel zit.  In ieder geval  is de rit er naar toe afwisselend en genieten we van deze rit.

Gaande weg komen we er achter dat  we niet naar Oranienburg gaan maar naar een plaatsje waar ook de naam Oranien en nog wat in voorkomt. Dus zet we dit plan van Oranienburg uit ons hoofd en gaan via -via terug naar ons landhuis in Linstow.

’s Avonds besluiten we om apart uit eten te gaan. In ons Hotel is een binnenplaats gecreëerd waar rondom eethuisjes zijn gevestigd.
Eethuisjes, die de specialiteit van een bepaald land serveren.


Schwerin

Zoals eten in   Argentinië – China – Italië – Engeland – Frankrijk. Alle eethuisjes hebben we aangedaan en natuurlijk ook iets van hun keuken op ons bord laten serveren. We hadden op dit  binnenplein een gezellig plekje kunnen bemachtigen en hadden


Terrasje in Linstow

een goed overzicht op de komende  en gaande vreetschansen. Het is verbluffend als je ziet hoe de mensen hun borden overlaten met alle mogelijke etenswaar. Je kunt aan het figuur van de mensen zien, dat dit eetfestijn een aanslag op hun gezondheid is. Ze lopen dan ook niet naar hun tafeltjes, maar is meer waggelen.

Het eetvolk is divers: jong tot zelfs in de kinderwagen – oud zich voortbewegen met een rollator. Kinderen met een bord vol met patat – mayonaise en pindasaus. We kwamen zelfs mensen tegen, waarvan hun rechterpols met een plastic oranjekleurige armband was bekleed.
Ik dacht bij mezelf dat dit mee-eters waren uit het plaatselijke ziekenhuis.

De zogenaamde getekende mens. Ook zij waren driftig aan het schransen. Bij navraag bij een van deze mee-eters bleek  dat ik het bij het verkeerde eind had.
Zij kwamen niet uit het plaatselijke ziekenhuis van Linstow, maar waren eveneens gasten van ons Hotel, alleen zij waren georganiseerde gasten. Gasten die met een georganiseerde reis dit hotel aandeden. Door het dragen van deze
plastic oranjekleurige armband konden zij gratis van al deze gerechten genieten. Wij moesten voor aanvang van ons veel gangendiner eerst een dinerbon aanschaffen.

Met deze dinerbon konden we de gerechten tot ons nemen. Het was een gezellige eetavond, waarbij eten en drank de hoofdmoot was.

Wij hebben ervan genoten en daarna maakten wij een kleine wandeling over het terrein van ons Hotel om het tot ons genomen voedsel in een gezellige ambiance te laten versterven in onze degelijke darmen.

Vrijdag 21 mei 2004 

Vandaag is de dag van vertrek uit Linstow. We hebben de buurt hier aardig verkend en we gaan op weg naar de wereldstad Berlijn.
Een gezellige rit.


Koepel van de Berlijnse Synagoge

Om 13.00 uur zijn we op de plaats van bestemming. Het Gotland Hotel aan de Franszstrasse. We gaan er meteen op uit om de stad Berlijn te verkennen. We hebben het nodige thuiswerk verricht en weten op welke wijze we naar de binnenstad moeten


Gedachtnis Kirche10

komen - met de U Bahn. We lopen over de Friedrichstrasse. Een lange straat door Berlijn en loopt van Oost naar West. Bij het  Friederichstation was de landsgrens tussen Oost en West Berlijn. De treinen reed niet verder.

Hier was het eind station, zowel voor de Oost-Berlijners als de West-berlijners  De rivier de Spree, die door Berlijn loopt was tevens de landengrens.
We lopen over Under de Linden en staan opeens voor het bouwwerk met een groot verleden: de Brandenburg Tor. Een imposant bouwwerk uit het verre verleden.

BRANDENBURGER POORT - Brandenburger Tor
De Brandenburger ‘Tor is het belangrijkste symbool van Berlijn. Het magnifieke neoklassieke bouwwerk is ontworpen door Carl  Gothard Langhans, die zich    liet  inspire­ren door de toegang tot de Akropolis in Athene.

Het duurde van 1788 tot 1795 tot het voltooid was. De Dorische colonnade, bekroond door een entablement, wordt geflan­keerd door twee paviljoens, die ooit werden gebruikt door Wachten en douanebeambten. De bas-reliëfs tonen taferelen uit de Griekse mythologie; het gehele bouwwerk wordt bekroond door het beroemde beeld Quadriga van Johann Gottfried Schadow.

De Quadriga was oorspronkelijk een vredessymbool. In 1806, tijdens de Franse bezetting, werd het beeld op bevel van Napoleon meegenomen naar Parijs.
Bij de terugkeer ervan in 1814 werd het een overwin­ningssymbool; de godin kreeg een staf met een  Pruisische adelaar in de hand en een ijzeren kruis met een lauwer­krans.

De Brandenburger Tor stond centraal bij vele belang­rijke gebeurtenissen, van mili­taire parades tot de viering van het Tweede Rijk en de machtsgreep van Hitler. In mei 1945 werd hier de Russische vlag gehesen; in 1953 vonden 25 demonstrerende arbeiders hier de dood.

De poort lag in Oost-Berlijn en werd tussen 1956 en 1958 gerestaureerd.
Tot 1989 hield de poort de wacht over de verdeelde stad. Tussen 2000 en 2002 werd de Brandenburger Tor opnieuw gerestaureerd.


Berlijn. Reichstag

Aktie groepen staan op deze plek en laten de gruwelen van de Nazi zien. Hierna lopen we naar de Rijksdag. Het regeringscentrum van Duitsland. Indrukwekkend. Hierna eentjes langs de Dom van Berlijn. We eten bij Doro op het station in de Friederichstrasse.


Berlijn. Charlottenburg

Zaterdag 22 mei 2004 

Het weer houdt niet over. Af en toe wel droog. Vandaag gaan we Charlottenburg in Berlijn bezoeken.

De buurt rond Schloss Char­lottenburg heeft iets betoverends: het is er groen en het staat vol bekoorlijke gebouwen uit het eind van de l9de eeuw. Deze voormalige kleine nederzetting Lützow won pas aan belang toen keurvorst Frederik III (de latere koning Frederik I) hier aan het eind van de l7de eeuw het zomer­verblijf van zijn vrouw liet neerzetten.

Het paleis heet oorspronkelijk Schloss Lietzenburg en werd herdoopt tot Schloss Charlottenburg na de dood van koningin Sophie Charlotte. In de l8de eeuw was Charlotten­burg een stad geworden met een onafhankelijk bestuur,

waar rijke mensen woonden in stijlvolle villa’s. In 1920 werd het officieel onderdeel van Berlijn. De Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende deling van de stad ten spijt, heeft het centrale deel van dit gebied zijn his­torische karakter behouden.

Daarna zijn we gelopen naar het grootste warenhuis in Europa. Zeven verdieping groot. De bovenste etage is helemaal ingericht voor het food gebeuren. Hier thee voor Alexander gekocht.

Hierna maken we een rondvaart over de Spree. Het geeft deze manier toch een andere kijk op de stad.  Vandaag hebben we behoorlijk de U bahn gebruikt.

Met een dagkaart van € 5.60 p.p. weet je alles. Na de boottocht hebben we gegeten in het stationgebouw aan de Friederichstrasse. Bij een Italiaan. Het smaakt prima. Om 20.00 uur waren we thuis. Bekaf.

Zondag 23 mei 2004
De laatste dag van ons verblijf in Berlijn. We gaan met de trein naar Potsdam. Het weer is niet al te best. Af en toe is het droog. Maar een kniesoor die daarop let. We zijn niet van suiker !!! 


Rondvaart over de Spree

Potsdam, een aan Berlijn grenzende zelfstandige gemeente van 140.000 in­woners, is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. In het jaar 993 wordt Potsdam voor het eerst in een geschreven stuk vermeld. De stad bloeide in de tijd van de


Potsdam. Schloss Sanssouci

Grote Keurvorst, en ook in de l8de eeuw. Potsdam heeft erg geleden in de oorlog, vooral in de nacht van 14 op 15 april 1945, toen de geallieerden het centrum bombar­deerden.

Niettegenstaande de oorlogsschade is Potsdam een van de interessantste Duitse steden. De toeristen stromen toe om het koninklijk Park Sanssouci en pa­leizen als het Marmorpalais en Schloss


Potsdam. Neues Palais

Cecilienhof te zien. Boeiend is ook een wandeling in de historische buurt rond de Neuer Garten en het Rathaus. De Russische kolonie Alexandrowka, het Hollandisches Viertel, de filmstudio’s van Babelsberg en Park Babelsherg  behoren eveneens tot de


Potsdam. Tuinen van Schloss Sanssouci

attracties van Potsdam.

Bij aankomst op het station van Potsdam is het opgehouden met zachtjes regen en komt nu met bakken uit de hemel. Het is geen weer om te gaan lopen. Een bus met de tekst Rondrit door Potsdam met een gids is voor ons de reddende engel.

We betalen een leuk bedrag, maar daar zit je wel droog voor en tevens treffen we het met een de gids. Een oudere man. Blijkt later een geboren Potsdammer te zijn.

Hij vertelt boeiend en voor ons - eenvoudige Nederlander  - was dit Duits goed te verstaan. We hebben genoten van deze rit. Vele paleizen bezocht en we zaten droog.


 


Nico