Homepage

Botswana en Zimbabwe
Tekst en foto's: Kristine Hannon
Reistijd: november - december 2007

 

 

1.Victoria Falls & Zambezi

2.Chobe & Savuti

3.Moremi

4.Okavango

5.Nxai & Mena a Kwena


Dag 1 en 2: 22 en 23 november: Johannesburg.
Vrijdagavond, net terug van een bezoekje aan het East Gate shopping centre te Johannesburg.... Ja, ja als de dames op stap gaan moet er geshopt worden! Wat had je gedacht!
Het begint gisteren allemaal een beetje in mineur met de dood van onze geliefde Soepie (onze kat). Er zijn leukere manieren om op vakantie te vertrekken. Afgezet door een schat van een vriend en uitgewuifd door een lieve vriendin vertrekken we


Vlucht over Zuid Afrika

donderdag voor een lange reis in meerdere etappes.
De vluchten verlopen vlekkeloos, een vroegtijdig doorspoelend toilet in Madrid buiten beschouwing gelaten en zo landen we deze middag op Tembo Airport.

Aangezien de namiddag nog lang is en onze magen sedert gisterenmorgen niet meer degelijk gevuld, besluiten we de suburbs in te ruilen voor een mega shopping center.
Eric, onze taxichauffeur, zet ons kosteloos en vol vertrouwen af aan één van de 12 ingangen. Bel me maar als jullie klaar zijn!

Na een amarula als aperitief, een mals stukje kudu 'seignant' en een flesje 'De Waal Pinotage' - ons
verscheurde land indachtig -  kunnen we er terug tegen.

We slaan 'biltong ' in want die was ik 11 jaar geleden namelijk vergeten mee te brengen als specialiteit van de streek voor de familie. Bij deze is dat ook rechtgezet! We kunnen beiden niet weerstaan aan de schoonheid van de typische beeldhouwwerkjes
maar hoe we die in één stuk thuis zullen krijgen is een raadsel maar een zorg voor later.

Het nieuws verhaalt over de overvloedige regenval langsheen de gardenroute met hevige overstromingen als gevolg.

Wanneer we 's nachts wakker worden door een hevig onweer met plenzende stortregens is de parking herschapen in een wildwater rivier.

Dag 3: 24 november: aankomst Zambia. Cathy's wekker laat het afweten maar mijn alerte geest en uitgeslapen hoofd brengt ons toch nog op tijd aan de ontbijttafel en in de shuttle naar de

luchthaven. Een uurtje vliegen in een Dash met 50 plaatsen en bediend door een bejaarde maar erg vriendelijke steward en we landen in Livingston Zambia met zicht op de Zambezi rivier. De thermostaat is plots op zijn maximum gedraaid en de vochtige, hete lucht snijdt ons de adem af en flapt ons als een natte deken in het gezicht. In enkele minuutjes zijn we doorweekt van het


Cruise op de Zambezi

plakkende zweet.
In de late namiddag gaan we aan boord van de MV Makumi voor een sunset cruise langs de machtige Zambezi. Sunset is wel erg optimistisch!
We vertrekken in een donderend onweer met weerlichten overal en gerommel en nattigheid op het bovendek.

De sfeer is uitgelaten en we merken algauw waarom ze dit hier de 'Boose cruise' noemen. Alles is in de prijs begrepen en dus ook de alcohol aan boord.
Niet nodig verder uitleg te geven zeker?
In ieder geval, na twee uurtjes varen is de helft van de boot ladderzat, alsook een stel overlanders waarmee we verbroederen.

De avond eindigt dus in de plaatselijke bar met bier, wijn, amarula, wilde en sterke verhalen, een Australische drugsdealer en goedkope filosofie op zijn dronkenmans. De nacht wordt dus onrustig en veel te kort!

Dag 4: 25 november: Victoria falls
Een frisse douche, een stevige koffie en een neurofen en ons Cathy'tje is weer fris en monter, klaar voor haar eerste bungy jump

 vandaag! Een mens moet zijn grenzen af en toe eens verleggen, ook na een nachtje doorzakken!

Na een stevig ontbijt - voor mij toch - vertrekken we naar de Victoria Falls. En zoals meerdere mensen mij reeds gezegd hebben: niet te vergelijken met de watervallen van Iguazu.

Het is natuurlijk pas het begin van de zomerregens en er is erg weinig water waardoor de oostelijke muur
van de kloof volledig zichtbaar is. In het regenseizoen is dit een lang gordijn van neerstortend, bulderend water die een stormachtige nevel veroorzaakt.

Niettemin blijft het een indrukwekkend zicht, een afwisseling van overvloedig groen, zwarte rotsen, overhangende bomen, gevaarlijk wandelwegen, een verscheidenheid aan vogels en vlinders,


Victoria Falls

neerstortende watermassa's, lichtgroene mossen, kleurrijke regenbogen en indrukwekkende zichten.

Voor het bungyjumpen moeten we te voet naar de brug die Zambia en Zimbabwe verbindt. We hopen die lange wandeling te

combineren met een bezoek aan de Zimbabwaanse kant van de watervallen. Het kost nogal wat moeite om uit te zoeken hoe we nu precies moeten wandelen en waar precies de grens is. Het is vooral een raadsel hoe we nu in Gods naam bij dat water moeten raken?!

Het is bij de lokale bevolking een doorn in het oog dat beide landen dit natuurlijk wonder niet samen uitbaten en een soort coöperatieve opzetten.

Wij moeten een half uur langs de meest gevaarlijke en drukke weg: honderden mastodonten van vrachtwagens staan er geparkeerd, geladen met bouwmaterialen, schoppen, etenswaren, machines, etc. Honderden mensen zijn
 


Victoria Falls

 
onderweg, vrouwen met kartonnen dozen, jutte zakken, kratten cola, immense draagtassen,  potten en pannen balancerend op hun hoofd. Kleine jongetjes verkopen hardge- kookte eitjes, die in deze hitte een tweede kookbeurt hebben gekregen, ideaal als je eventjes tourista wil oplopen.
Mensen rusten langs de weg onder een schaduwrijke boom of koken hun potje op een zijklepje van hun truck.
   
Drukke weg tussen Zambia en Zimbabwe
Als we uiteindelijk bij de Zimbabwaanse grens aankomen worden we vriendelijk verzocht 35 dollar te betalen voor een visa en nog eens 20 dollar inkom voor de watervallen. Toch efkes slikken! Voor een blitsbezoek van een uurtje vind ik dat toch wel wat .


Bungee!!!!

teveel.
We keren dus onverrichterzake terug langs dezelfde weg.

We laten ons registreren en wegen, klaar voor de bungy! 111 meter lager hangt Cathy nog na te shaken van de adrenaline. Dat kan tellen voor een eerste sprong!

Een ervaring, een DVD en een foto-CD rijker zijn we terug onderweg tussen het drukke verkeer.
In de verzengende hitte van de uitlaatgassen en geteisterd door de onverbiddelijke zon arriveren we uiteindelijk terug in de Zambezi Waterfront.

Een lekker avondmaal met zicht op de ondergaande zon en een paar glaasjes sluiten deze vermoeiende dag in schoonheid af.


Dag 5: 26 november: begin 10-daagse safari in Matetsi water lodge.
We worden wakker van geklop op de deur. Het is acht uur en we denken een beetje uit te slapen en daarna na CC Afrika te bellen om te zien om welk uur ze ons komen oppikken voor de 10-daagse kampeersafari.

Het is niet het kamermeisje dat op de deur klopt zoals we gedachten, maar een kloeke dame die ons meedeelt dat we om 8u30 worden opgepikt!! Wablief? Vliegensvlug pakken we onze spullen, werken enkele boterhammetjes naar binnen en rekenen de kamer af.

Tuli - dat is onze gids en chauffeur - brengt ons eerst naar de Zimbabwaanse kant van de watervallen. Onderweg worden we tegengehouden door een echte matrone van een politieagente.

Als blijkt dat Tuli's Public Transport Licence niet in orde is, brengen we eerst een bezoekje aan het Zambiaanse politiekantoor. Geen foto's!!

Ondertussen laten we onze paspoort afstempelen en rijden we - na betaling van 35 dollar natuurlijk - de Zimbabwaanse grens over.


VictoriaFalls

Deze kant van de watervallen zijn iets mooier, en ik ben uiteindelijk blij dat we ze toch ook hebben bezocht. Er zijn enkele mooie uitzichtpunten, een stuk tropisch regenwoud gevormd door de constante natte nevel van de watervallen, en interessante flora en fauna waaronder de Bushbuck, een antilopensoort die in deze streek veelvuldig voorkomt. Hier maken we voor het eerst kennis


Victoria Falls

met de 'sicada': een reuzengrote vlieg die in het paarseizoen - nu dus - een kabaal maakt als een opstijgende vliegtuig!
Ongelofelijk dat zo'n klein ding zo'n heibel kan veroorzaken.


We krijgen te horen dat Tuli ons naar het vliegveld van Kasane zal brengen. Alweer wablief!
Wat moeten
wij in godsnaam op het vliegveld van Kasane? Waar we heen moeten is de Matetsi waterlodge en onze twin kamer met 'plunge pool' waar ik al een week zo benieuwd naar ben!
Maar Tuli is zeker van zijn stuk, evenals ikzelf. Er zit voor hem niets anders op dan contact op te nemen met zijn hoofdzetel want ik wil perse naar Matetsi.
Eventjes wachten - welkom in Afrika - en alles blijkt toch in orde te komen. Er werd overigens gezegd dat wij afgezegd zouden hebben, wat is me dat nu!
De Matetsi waterlodge is nogal afgelegen en ligt langsheen de Zambezi. We worden verwelkomd met een lekker drankje en een frisse handdoek. We krijgen een eigen butler toegewezen en we worden 'verzorgd' - zo noemen ze dat hier zo mooi - door een heel stel lieve, bekwame mensen. In de kamer valt onze mond open van verbazing! De ingang geeft uit op een halfopen patio

met rechts een immense slaapkamer en links een al even grote badkamer met ligbad, binnen- en buitendouche. Het geheel is omringd door een terras annex twee meter diep bubbelbad.

Op alle details is gelet: van de zeepjes, badzout, shampootjes etc. tot de minibar met ijsblokjes, een spuitbus gecompenseerde lucht met hoorn voor in geval van nood en het fluitje dat aan de kamersleutel hangt.

We worden door een lijfwacht begeleid als we in het donker naar de kamer moeten. Er loopt hier nogal wat wild rond en bavianen en andere beesten kunnen in het donker lelijk uit de hoek komen. Kortom we voelen ons hier als koninginnen.
We laten ons deze luxe welgevallen en houden al lezend siësta in de plunge pool. Kwestie van alle ons geboden faciliteiten toch wel eens uit


Zonsondergang over de Zambezi

te proberen nietwaar!. Om 16u30 - dat is na de 'afternoon tea', Britser kan het niet - vertrekken we voor een sunset cruise. De instructies aan boord gaan van het gebruik van de zwemvesten tot een uiteenzetting over het aanwezige chemische toilet met


Zonsondergang over de Zambezi

demonstratie! Het wild laat zich echter niet zien, maar de sunset is deze keer verbluffend mooi!
Er wordt gedronken en gepraat, maar het is vooral genieten van de schitterende kleuren die de ondergaande zon hier tentoonspreidt. De weerspiegeling in het gladde water van de Zambezi is adembenemend.
Het hele scala aan zonsondergangkleuren passeert de revue en het is met slechts twee ogen onmogelijk allemaal te vatten.
Dit is meer dan je van een zonsondergang kan verwachten!

Na 3 uren varen maken we op de terugweg naar de Lodge een kleine 'nightdrive', maar ook deze keer hebben we geen geluk. We zien enkel impala's, maar die zijn moeilijker te vermijden dan ze te vinden zijn. Al gauw wordt het zoals in Kenia: 'impala?
Again impala! Don't you have something else to show us!?'.

Bij onze terugkeer worden we uitgenodigd voor het diner. In echte Afrika-stijl nemen we eerst het aperitief in de overdekte lounge om daarna aan te schuiven aan ons tafeltje-voor-twee langs het water. We lijken wel een koppeltje dat op huwelijksreis is! Onze persoonlijke butler bedient ons en we worden gepamperd door John die je op elk moment van de dag opvangt met zijn
goede zorgen.
Onze lieve vriendjes de insecten - die ons trouw zullen volgen de ganse reis lang - kunnen natuurlijk niet ontbreken en een twinkelend vuurvliegje belandt tussen Cathy's hoofdgerecht. 

Een heldere, volle maan die vanuit de rivier komt bovendrijven maakt het plaatje zo romantisch als maar mogelijk is. Er zijn toch mensen met wie ik zo'n momenten liever zou delen.... sorry hoor Cathy, niet persoonlijk bedoeld.

Terug op de kamer zijn de muskietennetten uitgerold, staat de airco aan en ligt er een lief berichtje op de kamer van ons huispersoneel. Wat kan het leven toch aangenaam zijn!Na het vermoorden van een gigantische spin en dito kever kruipen we onze zachte bedden in.


Maanlicht over de Zambezi

Naar Chobe en Savuti

Kristine

printversie

373.26.07.08