Amerika - Aruba - Oranjestad

Oranjestad
Tekst en foto's: Pasca en John
Reistijd: september 2007

Aruba

 

 

Oranjestad

 


Vroeg op, afscheid van Suriname, island hoppen
 

02/09/2007 - Om 03.00 uur gaat de wekker. Over een uurtje staat de taxi voor de deur en worden we naar het Johan Adolf Pengel vliegveld gebracht. Onze backpacks staan al klaar, dus kunnen we lekker rustig aan doen. Even een douche nemen en de laatste spullen in de handbagage en wij zijn er klaar voor! Vanaf ons balkon genieten we nog even van het Surinaamse leven.
 
De temperatuur is op dit tijdstip nog heerlijk aangenaam. Nog even een laatste controle, nee, niets vergeten, en om 03.45 uur gaan we richting receptie. Dezelfde persoon als ’s middags staat achter de balie. Wat een werktijden... We checken uit en betalen de laatste rekening. Dan is het wachten op de taxi. Die arriveert om 04.15 uur, de chauffeur rijdt veilig maar weet het gaspedaal wel te vinden... binnen 40 minuten worden we netjes afgezet op het vliegveld. Het is erg rustig en alles verloopt dan ook erg vlot.

Bij het inchecken horen we dat we, buiten een tussenlanding op Curacao, eerst naar Trinidad vliegen. Dat wisten wij niet, maar aangezien onze vlucht van Curacao naar Aruba pas om 18.15 uur gaat, hebben we tijd genoeg.

Ons vliegtuig vertrekt keurig netjes op tijd. Eerst richting Trinidad. Eenmaal op Trinidad horen we dat het vliegveld van Curacao is gesloten ivm. orkaan Felix.


Met de nodige tussenstops op weg naar
"one happy island"


Na een half uurtje aan de grond krijgen we pasjes om het vliegveld van Trinidad op te mogen. Net als iedereen bijna uit het vliegtuig is, wordt er verzocht weer in te stappen en te gaan zitten want het vliegveld op Curacao is open! Daar gaan we!


Illegaal op Curacao en een snelle landing op Aruba
 

02/09/2007 - Eenmaal op Curacao stappen we het vliegtuig uit voor onze lange stop. We mogen het vliegveld niet af dus dat wordt binnen zitten, denken we... We lopen de mensenmenigte achterna en links en recht worden er tassen doorzocht en worden koffers opengemaakt voor controle. Wij lopen door en voordat we het weten staan we buiten! Oeps, dat was niet de bedoeling, we hebben immers geen visum voor Curacao. Maar ja, daar is nu niets meer aan te doen (ha,ha).
 


Voor we het weten staan we illegaal buiten!

De zon schijnt inmiddels weer nadat Felix in de buurt is geweest, het heeft flink geregend. We zoeken een bankje op en roken een sigaretje. We besluiten zodadelijk eerst de backpack in te leveren, dan hoeven we daar niet meer mee te schouwen. Het inchecken gebeurt buiten in een hal. Tijdens het inchecken vragen we of er geen vroegere vlucht gaat naar Aruba. Die blijken er te zijn maar ze kunnen ons daar niet op boeken. Dat moeten we maar regelen in de vertrekhal bij de gate. Ja, wat doen we nu?

Eenmaal binnen betekent binnen blijven, kunnen we niet met een vroegere vlucht mee dan moeten we uren doorbrengen op het vliegveld en kunnen we niet meer naar buiten. We besluiten het erop te wagen. Als we de douane door zijn horen we direct dat alle vluchten naar Aruba vertraging hebben omdat Felix nu die kant op gaat. Bij de gate proberen we om de vlucht van 13.00 uur te boeken.

Tot onze verbazing horen we dat er nog plek genoeg is. Dat is mooi meegenomen, dan arriveren we uren vroeger op Aruba. Het is nu alleen afwachten wat Felix doet. Inmiddels is het vliegveld van Aruba gesloten... Nadat we alle winkeltjes bekeken hebben is het wachten bij de gate.
 
Er is nogal wat onduidelijkheid, hoe laat gaat de vlucht, gaat er überhaupt nog een vlucht??? Niemand schijnt iets te weten. Eigenlijk maken we ons niet zo druk aangezien wij eigenlijk pas om 18.15 uur zouden gaan, we lopen dus nog steeds uren voor op schema. Om 13.30 uur horen we dat het vliegtuig om 14.00 uur vertrekt! Dat is mooi! Scheelt ons uren wachten.

Eenmaal in de lucht hebben we net genoeg tijd om ons visum in te vullen omdat de landing al wordt ingezet. Dat ging snel... wat ook snel gaat is het vliegtuig... veel te snel voor een fatsoenlijke landing althans. We zetten ons schrap en dat is niet geheel overbodig. Met een harde smak komen de wielen op het asfalt terecht. Het vliegtuig schiet de afslag voorbij en net op het eind van de landingsbaan staan we stil. Stil is het nu ook in het vliegtuig... Een algemene diepe zucht is hoorbaar... we zijn er hoor!


Vliegveld Aruba


Buiten het vliegveld staat onze bus al te wachten en vanuit de bus eerst maar een telefoontje naar het thuisfront. Die zijn blij dat we bellen omdat ze natuurlijk ook Felix gevolgd hebben. Onderweg zien we veel grote plassen water en omgevallen bomen maar het blijkt op het eerste gezicht allemaal mee te vallen.
 


Manchebo - Uitzicht vanaf ons terras

De rit verloopt eerst langs industrieterreinen en grote winkelketens en daarna komen de eerste hotels in zicht. Het laatste gedeelte volgen we de weg langs de kust. Na een klein half uurtje arriveren we bij het Manchebo Beach Resort. We worden hier hartelijk ontvangen en onze backpacks worden keurig naar de kamer gebracht. Een enthousiaste medewerker laat ons onze kamer zien, wat een luxe... de kamer is van alle gemakken voorzien: flat screen tv, koffiezetapparaat, airco, magnetron, koelkast, ruime slaapkamer en mooie badkamer, maar het belangrijkste... een terras met uitzicht over het strand en de azuurblauwe zee!
 
Hier gaan wij het wel uithouden hoor! We bedanken de medewerker en hij wenst ons een fijn verblijf. We pakken onze spullen uit en al onze kleding krijgt netjes een plaatsje in de kast. Het is de eerste keer tijdens deze reis dat alles opgeruimd kan worden, de beide backpacks gaan helemaal leeg.

Nadat we ons opgefrist hebben gaan we op verkenning.  Er schijnen twee restaurants te zijn voor het diner. ’s Middags is er voor de lekkere trek ook een beachbar. In deze beachbar is ’s morgens tevens het ontbijt. Het resort ziet er geweldig uit en er wordt veel aandacht besteedt aan de tuin.
 
Het resort beschikt ook over een winkeltje, bibliotheek en een kleine ruimte (een hokje) waar een wasmachine en droger staan. Aan het strand bevindt zich een Spa met mooi uitzicht over de zee. We zijn ondertussen echt moe van de reis maar gaan natuurlijk nog wel het strand verkennen.

Het strand bij het resort schijnt het breedste strand van Aruba te zijn, en dat geloven wij wel. Hier en daar staan leuke rieten parasols op het strand die de exotische sfeer nog eens benadrukken, uiteraard mogen de palmbomen hier niet bij ontbreken! Het is geweldig mooi allemaal. Op ons terras nemen een kopje koffie en maken we kennis met de vaste bezoekers, een klein soort papagaai, duiven, musjes en hagedissen in allerlei kleuren en maten.


Strand bij Manchebo


Ze komen elke dag weer voor hun dagelijkse portie brood op hetzelfde tijdstip! Omdat we geen zin hebben om uit eten te gaan besluiten we, lekker makkelijk, een broodje te halen. ’s Avonds genieten we op het terras van onze eerste avond op Aruba.
 


Elke middag kwam ze een stukje brood halen

We zijn al weer vroeg uit de veren. In Suriname spraken we af dat we op Aruba lekker lui mochten zijn en dus uit te slapen. Maar aangezien we willen genieten van de dag en het ritme er nog inzit, staan we om 06.00 uur op, zonder wekker. Na een kopje koffie op het terras gaan we om 07.00 uur naar de ontbijtruimte. Een erg onvriendelijke dame (gelukkig een uitzondering) neemt onze bestelling op.
 
We hebben Manchebo geboekt inclusief ontbijt en mogen elke morgen voor ieder 15 US dollar bestellen. Dat lijkt veel voor een ontbijt maar de prijzen zijn er hier naar hoor. Een ontbijt wat bestaat uit een omelet met brood, een kommetje fruit, koffie en jus d'orange en het bedrag is al op.

Na het ontbijt besluiten we om er een heerlijke stranddag van te maken. Er wordt een rieten parasolletje opgezocht en de rest van de dag genieten we van zon, zee en strand! Eind van de middag maken we gebruik van de wasmachine en droger, voor 3 US dollar is onze kleding weer heerlijk fris! Strijkplank en strijkbout zijn op de kamer aanwezig en zo kan het gebeuren dat je tijdens je vakantie aan het strijken bent, ook al zat dat niet in de planning!


Kleurrijk Oranjestad
 

Een vakantie op Aruba zonder een bezoek aan Oranjestad kan natuurlijk niet! Al vrij vroeg gaan we met een taxi op weg.  Het eerste wat er in Oranjestad opvalt zijn de zoete kleurtjes van de gebouwen, roze, lichtblauw en geel voeren de boventoon.
 


Zoete kleurtjes...


...felle kleurtjes in Oranjestad


Een van de winkelcentra


Het lijkt net een suikerspinnen stad. De winkeltjes gaan net open en het is nog niet zo druk. We wandelen het ene straatje in en het andere straatje uit. We pinnen nog wat geld voor de “nodige” souvenirs en winkelen er rustig op los.
 


Luxe jachten in de haven

Er zijn gezellige shopping malls met kleurrijke winkeltjes volgestouwd met prulletjes, kunst en sierraden. Een shopping mall valt extra op, het is roze met witte trapjes en aan de buitenkant op de gevel bevinden zich gekleurde afbeeldingen, het lijkt net een kasteeltje uit een of ander sprookje. Bij de haven houden we even pauze en genieten van de bootjes en grote jachten die af en aan varen.


Vissersbootjes in de haven van Oranjestad


Aan de kant van de haven liggen ook de kraampjes van de volgens ons, wat armere bevolking, hier geen bevriezende airco als je binnenloopt. Ondanks dat deze kraampjes in de buurt van de zee liggen is het er binnen bloedheet. Ook hier weer allerlei prulletjes, zelfs Delftsblauwe molentjes en klompjes, maar ook baby- en kinderkleding.
 


Na al het shoppen zoeken wij het strand weer op

Het Renaissance hotel slaat echter wel alles! Met een bootje kun je vanuit de lobby van het hotel naar een privé eilandje varen! Het hotel heeft 550 kamers en 15 restaurants. Ongelooflijk. Op de begane vloer van dit hotel zijn diverse winkels en om de paar meter bevindt zich wel een eetgelegenheid, pannenkoeken, pizza's, ijs, alle soorten koffie noem het maar en het is te krijgen. Het gebouw is geheel voorzien van airco en dus is het wel lekker om hier rond te lopen als je de warmte van buiten even moe bent.

Wel een groot contrast in deze stad, aan de ene kant kleine houten kraampjes en daar tegenover één van de meest luxueuze hotels, maar ja, dat is wel op meer plekken in de wereld...

Na een paar uurtjes in Oranjestad houden we het voor gezien, het wordt nu wel erg warm zo midden op de dag. Tijd om het strand op te zoeken.

We willen onderweg nog wat spullen kopen in de supermarkt en de aardige taxichauffeuse wil best enkele minuten wachten tot wij onze spullen hebben gekocht. Scheelt ons weer 20 minuten lopen vanaf Manchebo naar de supermarkt!
 
In deze supermarkt komen we enkele dagen later een oud collega van John tegen. Hij woont samen met zijn vrouw al enkele jaren op Aruba. Wij wisten dus wel dat hij op Aruba was maar dat wist hij niet van ons. Een hele verrassing om elkaar dan in de supermarkt te ontmoeten!

Onze relaxdagen bestaan voor het grootste deel uit lekker luieren op het strand, boekje lezen onder een palmboom, een bezoek aan de supermarkt om de koelkast te vullen en ’s avonds gezellig eten en een drankje nuttigen op het terras.

Tegen de avond is het heerlijk om op het strand naar de ondergaande zon te kijken, gezellig een pilsje mee en genieten.


Genieten van de zonsondergang!


We bezoeken het Alhambra winkelcentrum (op 2 minuten lopen van Manchebo) en doen hier onze laatste inkopen. Het “centrum” bestaat uit enkele souvenirs winkeltjes, een voortreffelijke broodjeszaak en het casino.

Aruba is een heerlijk eiland en wij hebben er precies gedaan wat we van plan waren, genieten van al het moois wat Aruba te bieden heeft en bijkomen van onze reis door Suriname!
 

 

Nieuwsgierig naar onze rondreis in Suriname? Klik hier

 

Meer reisverhalen van Pasca en John op Pole Pole Reizen


 
Pasca